Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Kομποστοποίηση. Mια λύση για την προστασία του περιβάλλοντος.


Στην Ευρώπη ο αριθμός των σκουπιδιών αυξάνεται κάθε χρόνο με δυσάρεστες επιπτώσεις για το περιβάλλον και με βασική συνέπεια τη ραγδαία αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Είναι γεγονός ότι η ανακύκλωση έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας, παράλληλα όμως αυξάνονται και τα σκουπίδια. Μόνο ο Ν. Αττικής παράγει πάνω από 6.500 τόνους σκουπιδιών την ημέρα και τα μισά απ’ αυτά είναι οργανικά.
Με την κομποστοποίηση, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί έως και 35%.
Εδω και χρονια, με πολύ αργούς ρυθμούς, έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται οι πρώτοι κάδοι κομποστοποίησης σε επιλεγμένες περιοχές.
Με την Οικιακή κομποστοποίηση μπορούμε και μόνοι μας με απλό τρόπο να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με μοναδικό εξοπλισμό τον ειδικό κάδο για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Η Ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης που αφόρα οδηγό εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Ως κομποστοποίηση ορίζεται η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοανθεκτικών και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών (Gray et al., 1971; Haug, 1996).
Η διαχείριση του οργανικού κλάσματος με κομποστοποίηση πρέπει να προτιμάται από κάθε άλλη μέθοδο και να έχει την ακόλουθη ιεράρχηση: 1. Κομποστοποίηση στην πηγή (οικιακή και στις εγκαταστάσεις μεγάλων παραγωγών)
2. Κομποστοποίηση σε πράσινα σημεία σε κάθε γειτονιά
3. Δημοτική κομποστοποίηση
4. Περιφερειακή κομποστοποίηση

Διαδικασία κομποστοποίησης
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι "εργάτες" της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:
Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
Αερισμός
Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία
Μικρό μέγεθος υλικών
Κομποστοποιήσιμα απορρίμματα
Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή του κήπου. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησης σας, καλό είναι να αποφεύγονται:
Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.
Πάρης Φούντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου