Ενα από τα πιο ηχηρά «καμπανάκια» ενάντια στην ανθρώπινη εκμετάλλευση της Φύσης χτύπησε χτες, ύστερα από τρία χρόνια συστηματικών μελετών, η Διακυβερνητική Επιστημονική και Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES).
Πρόκειται για μια ομάδα 145 ειδικών για τη Βιοποικιλότητα από 59 χώρες του ΟΗΕ, που εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και ο ρυθμός της εξάλειψης (extinction) επιταχύνεται, εξαιτίας του ολοένα και πιο καταστροφικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Και ο όλεθρος αυτός θα συνεχιστεί, καθιστώντας –σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και άλλες ανθρωπογενείς πλανητικές πληγές– τη Γη ακατοίκητη για τον άνθρωπο, εάν οι κοινωνίες μας δεν ξυπνήσουν από τον καταναλωτικό τους λήθαργο…
«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», γράφει ο Ρόμπερτ Γουότσον, πρόεδρος της IPBES. Οπως είπε, παρουσιάζοντας την έκθεση, παράγοντες όπως η καταστροφή των δασών, η εντατική γεωργία, η υπεραλίευση, η καλπάζουσα αστικοποίηση, η συστηματική εξόρυξη και άντληση πόρων, η ρύπανση κ.ά., έχουν προκαλέσει σοβαρές, αν όχι τραγικές, επιπτώσεις στο 75% του χερσαίου περιβάλλοντος και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αποτέλεσμα: περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στη Γη, απειλούνται με εξαφάνιση – πολλά από αυτά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες δεν κάνουν πλέον λόγο για την έναρξη της περιόδου της «Εκτης μαζικής εξαφάνισης», αλλά για την Πρώτη Ανθρωπογενή Μαζική Εξαφάνιση...
Με βάση την ανατριχιαστική αυτή έκθεση, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15) υιοθέτησαν ένα προσεκτικά διατυπωμένο και «ανοιχτό» σε ερμηνείες ψήφισμα, που καλεί σε ριζοσπαστική αλλαγή του παγκόσμιου παραγωγικού, καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου, αλλά αποφεύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις, αφήνοντας τη δύσκολη δουλειά για τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί να γίνει του χρόνου στην Κίνα.
Εκεί, προφανώς, θα γίνουν και τα παζάρια για τις τελικές διατυπώσεις, που θα καθορίσουν και τους παγκόσμιους στόχους για έναν «αειφόρο» πλανήτη ώς το 2050. Που βέβαια, αν κρίνουμε από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, από το Κιότο και δώθε, θα παραμείνουν εν πολλοίς σκέτοι στόχοι...
Για παράδειγμα, το ψήφισμα ζητά... γενικώς παγκόσμια μείωση στην κατανάλωση κρέατος, ποσοστώσεις στην αλιεία και μεταρρύθμιση των κρατικών επιδοτήσεων και της φορολογίας για την αγροτική πολιτική σε σειρά από χώρες-κλειδιά, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη «απο-ανάπτυξης» – δηλαδή απομάκρυνσης από το κυρίαρχο δόγμα της «ανάπτυξης πάση θυσία». «Το θέμα είναι να θεωρηθεί στόχος η ποιότητα ζωής και όχι η οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνει ένας από τους συντάκτες.
Στην πραγματικότητα, το αρχικό ψήφισμα περιλάμβανε μια πολύ σκληρότερη διατύπωση κατά της υπερκατανάλωσης κρέατος, η οποία... στρογγύλεψε με μαγικό τρόπο στην τελική εκδοχή του κειμένου, έπειτα από παρέμβαση των χωρών με μεγάλη βιομηχανία κρέατος!
πηγή http://www.topikopoiisi.eu - Γιώργος Τσιάρας
ΟΗΕ: Ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση με μεθοδικότητα
Έως ένα εκατομμύριο είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση, προειδοποιεί έκθεση του διεθνούς οργανισμού
Πολύ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας για το περιβάλλον και την φύση, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ, στοιχεία του οποίου έφερε στο φως το Γαλλικό Πρακτορείο....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου