Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Σώζοντας τον Αμαζόνιο με το πιρούνι μας!


Στο Πελίτι έχουμε ένα σύνθημα «καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας για το μέλλον της γεωργίας όλου του πλανήτη». Κάθε μέρα με τις επιλογές μας στο τι επιλέγουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας παίζουμε έναν ρόλο στο τι θα καλλιεργηθεί από τους αγρότες και από τις εταιρίες.
Ένας από τους λόγους οπου ο Αμαζόνιος καίγεται είναι γιατί εκεί γίνεται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εκτροφή βοωδών.
Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογδόντα οκτώ κιλά1.
Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να δώσουμε μια ευκαιρία στον πλανήτη να ανασάνει.
Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.
Βοδινό
«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.
H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.
Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία).
Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig. 2
Σόγια
Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.
Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.
Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.
Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.
Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.
Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων 2.
Ας κάνουμε δράση τη στεναχώρια μας για τον Αμαζόνιο αλλάζοντας διατροφικές συνήθεις. Αλλάζοντας εμείς αλλάζει όλος ο κόσμος. Τους πολιτικούς μας δεν είναι εύκολο να τους επηρεάσουμε, ούτε τις εταιρίες που ελέγχουν τον κόσμο.
Είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε εμείς τις διατροφικές μας συνήθεις και να επηρεάσουμε με αυτό τον τρόπο την παγκόσμια αγορά.
Δεν είναι εύκολο ούτε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορούμε να προσπαθήσουμε. Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε και πολλές επιλογές.
Σαφώς υπάρχουν πολλές αιτίες για την καταστροφή του Αμαζονίου, η κοπή των δέντρων για ξυλιά, η εξόρυξης για χρυσό κ.λ.π. Σε αυτό το άρθρο θέλω να δώσω μια δράση που μπορούμε να κάνουμε εμείς αντί να είμαστε απλή θεατές. Ευχαριστώ.
*peliti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου