Όσα θέλατε να μάθετε για τα “Αιολικά Πάρκα” στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000».
Σε μια εποχή που η ανεξέλεγκτη και η απεριόριστη αδειοδότηση βιομηχανικών αιολικών εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της μη δομημένης Ελλάδας, συχνότατα εντός ορίων των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τοποθετείται και απαντά σε καίρια ερωτήματα που προκύπτουν για το ζήτημα.
Μια συγκυρία που προκαλεί ανησυχία, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώθησε την Ορνιθολογική στην έκδοση ενός ευανάγνωστου εντύπου που τιτλοφορείται «Ολα όσα θέλατε να μάθετε για τα “Αιολικά Πάρκα” στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000».
Σε αυτήν αποσαφηνίζονται όλες τις βασικές έννοιες σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (γνωστοί ως «αιολικά πάρκα») σε προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA.
Κι ακόμη, διατυπώνονται οι αντιρρήσεις της Ορνιθολογικής -μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας- έπειτα από την πολύχρονη και πολύπλευρη ενασχόλησή της με την προστασία της βιοποικιλότητας ως.
Έντονες ανησυχίες
Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επικεντρώνονται στα ακόλουθα γεγονότα:
- Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε αυτό προβλέπεται ότι, μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΣΠΗΕ θα πρέπει να περάσει από τα 2,7 GW που είναι σήμερα στα 7 GW, μια αύξηση που υπερβαίνει το 150%.
- Ταυτόχρονα, παρά τη δημοσίευση του ΕΣΕΚ, η σύνταξη νέου Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθυστερεί, με το ισχύον σήμερα Σχέδιο (από το 2008) να είναι ξεπερασμένο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και στην Ελλάδα και έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας.
- Η ελληνική Διοίκηση και Δικαιοσύνη εγκρίνουν αιολικά έργα που έχουν αποδεδειγμένα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα είδη πανίδας και χλωρίδας και στους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών NATURA.
Κάτι που οδήγησε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Καλλιστώ και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης να καταθέσουν πρόσφατα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία (βλ. «Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000», 10/3/2020, «Εφ.Συν.»).
- Μόλις ολοκληρώθηκε η -εξαιρετικά σύντομη- δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», που εντέλει διευκολύνει την αδειοδότηση των ΑΣΠΗΕ. Οι ίδιες τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ανάρτησαν από κοινού τα σχόλιά τους, που περιέχουν ουσιαστικές ενστάσεις στις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο ρυθμίσεις.
Όλα αυτά, τη στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΑΣΠΗΕ έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των προστατευόμενων οικοτόπων και ότι θα αποτελέσουν απειλή για τη βιοποικιλότητα, και ειδικά για πληθυσμούς κρισίμως απειλούμενων ειδών πουλιών.
Κι αυτό διότι προκαλούν αυξημένη θνησιμότητα για τα πουλιά, εξαιτίας των προσκρούσεων στους έλικες των ανεμογεννητριών, εκτοπίζουν όχι μόνο για τα αρπακτικά πτηνά αλλά και άλλα προστατευόμενα είδη προτεραιότητας της άγριας πανίδας, όπως η αρκούδα και ο λύκος και μειώνουν την αναπαραγωγική επιτυχία προστατευόμενων ειδών, εξαιτίας της απώλειας ή και κατάτμηση κρίσιμων θέσεων φωλεοποίησης.
Οι επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ, αλλά και από τις βαριές κατασκευές που τους συνοδεύουν, όπως μεγάλης έκτασης οδοποιία, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εναέρια) κ.ά.
Παράλληλα, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ΑΣΠΗΕ παραμένει ελλιπής και αποσπασματική, ενώ διακινούνται πολλές παρερμηνείες και στρεβλώσεις σχετικά με το γενικότερο ζήτημα των ΑΠΕ.
Ούτε μία σε NATURA
Όπως προκύπτει από την έκδοση της Ορνιθολογικής, το 27,3% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας είναι ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA.
Προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας, αρκεί να εγκατασταθεί μόλις το 25,8% των ΑΣΠΗΕ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί εκτός των περιοχών NATURA, χωρίς την εγκατάσταση ούτε μίας πρόσθετης ανεμογεννήτριας εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA.
Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 3.114 MW. Αρα, για να καλυφθεί ο στόχος του 2030, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια τα υπόλοιπα 3.936 MW μπορούν να παραχθούν από τα 15.235 MW που διαθέτουν σήμερα οι αδειοδοτημένοι ΑΣΠΗΕ εκτός περιοχών NATURA.
Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος για αδειοδότηση νέων ΑΣΠΗΕ, ειδικότερα εντός του Δικτύου NATURA.
Υπό αυτών των δεδομένων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία απαιτεί να προβλεφθεί η εξαίρεση των περιοχών του Δικτύου NATURA και των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΣΠΠ) από τη χωροθέτηση έργων βιομηχανικής κλίμακας, όπως οι ΑΣΠΗΕ.
*Ολόκληρη την έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τα «αιολικά πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
*Τάσος Σαραντής - efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου