Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

 Πρωτοβουλία για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού



Την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΕΡΟ για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού, ένα ιστορικής σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα παρουσίασαν οι εκπρόσωποί της στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν την Τετάρτη 13/4/2022 στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για διεύρυνση του μετώπου για την διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού και την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησής του καθώς και την αισιοδοξία τους για την θετική έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ στις 10/5/2022 των τριών Συλλόγων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες της διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.
Οι δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών, καταναλωτικών κινημάτων και κινήσεων πολιτών που παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον δίκαιο αγώνα της Πρωτοβουλίας και των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και τόνισαν τη δυναμική που αποκτά αυτή η Πρωτοβουλία αν όλοι μαζί (κινήματα, συνδικαλιστές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές, καταναλωτικές οργανώσεις κλπ.). ενωμένοι δώσουν αυτό τον αγώνα.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χρήστος Ρουμπάνης μέλος του συντονιστικού οργάνου του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, στην εισηγητική του ομιλία [video] τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ανακοινώνουμε σήμερα ένα ιστορικής, κατά τη γνώμη μας, σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα. Για πρώτη φορά συναντώνται στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων δεκάδες συλλογικότητες από το συνδικαλιστικό, το περιβαλλοντικό χώρο, το καταναλωτικό κίνημα. Από την τοπική αυτοδιοίκηση, το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης, εκπροσώπους πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων στο χώρο της εκπαίδευσης» και κατέληξε λέγοντας ότι: « τα τρία σωματεία που μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας που εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή. Μια πρωτοβουλία που γίνεται τσουνάμι. Μεγαλώνει με όλο και περισσότερες συλλογικότητες και οργανώσεις από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρόμοια θα είναι και η απόφαση για το μη ξεπούλημα των λιμνών από τις οποίες υδρεύεται η Αττική , που θα εκδικαστεί στις 10 Μαίου 2022. Όλοι και όλες μαζί που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα σας συναντήσουμε στους δρόμους του αγώνα ασκώντας πλήρως τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά και την συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά»
Ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε [video] στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το παραδώσει μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες. «Το ΕΥΣ», ανέφερε ο Ηλίας Κορλός, «αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της Χώρας και ένα από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα υδροδοτικά συστήματα της Ευρώπης, εκτείνεται σε μήκος 495 χλμ. και εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, ήτοι τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το ΕΥΣ μέχρι το 1999 ανήκε στην ΕΥΔΑΠ και από τότε μέχρι και σήμερα το διαχειρίζεται και το συντηρεί σύμφωνα με Σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την ΕΥΔΑΠ. Το 2020, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά και αναίτια ξεκίνησε τη διαδικασία για την δημιουργία ΣΔΙΤ, στη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ. Υπήρξε αντίδραση από τους εργαζόμενους, και ενημέρωση της κοινωνίας και των κομμάτων της βουλής. Αποτέλεσμα ήταν, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων αλλά και δεκάδες άλλοι δήμοι, να δηλώσουν την κάθετη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Παρ όλα αυτά, και μετά από ένα διάστημα αναμονής η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις συνέχισε τη διαδικασία». «Η διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού, όποια μορφή κι αν αυτή παίρνει (άμεση, έμμεση, με συμβάσεις παραχώρησης), τόνισε ο Ηλίας Κορλός «δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να ξεγελάσει την κοινωνία ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η παγκόσμια εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού δείχνει ότι θα ισχύσουν και εδώ όλες οι άσχημες επιπτώσεις κακής διαχείρισης και υπερτιμολόγησης που ίσχυσαν όπου εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες ο έλεγχος της υδροδότησης της Αττικής και θα κινδυνεύσει η απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό. Είναι φυσικό ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των πολιτών, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης». Κλείνοντας, ο Ηλίας Κορλός αναφέρθηκε στις ιστορικές αποφάσεις 190-191/2022 του ΣΤΕ που απαγορεύουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και την προσφυγή στο ΣτΕ των 3 σωματείων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικού, Μηχανικών, Αποχέτευσης) και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και νομικά την εμμονή της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί στις 10/5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου