Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

       ΟΜΑΔΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ



 Κάλεσμα για ενδυνάμωση των "Εθελοντικών Ομάδων Πυροπροστασίας" σε μεμονωμένους πολίτες και συλλόγους της περιοχής.

📌 "Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε ότι απέμεινε"
📌Αφιέρωσε και εσύ έστω μία ημέρα του καλοκαιριού για να βοηθήσεις
📌Έλα να γνωριστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας
📌Συνάντηση
αυτή την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 9.00 μμ στον ανδριάντα του Αχιλλέα, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Λουκά στη Λαμία.
Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους έχει συγκροτήσει και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, πιστοποιημένη ομάδα έκτακτης ανάγκης ενταγμένη στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας.
Ποτέ όμως δεν είμαστε αρκετοί.
Η έκκληση μας για ένταξη πολιτών στην ομάδα πολιτικής προστασίας του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ που έχουν τον εθελοντισμό σαν τρόπο ζωής και προσφορά στον συνάνθρωπο και τον τόπο μας, είναι συνεχόμενη σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Φροντίζοντας για την ενημέρωση και εκπαίδευση όλων αυτών με την επίβλεψη των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών θα είμαστε έτοιμοι ανά πάρα στιγμή σε όποια έκτακτη ανάγκη κληθούμε να συμμετέχουμε”.
Και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προ των πυλών, η ομάδα μας κρίνεται απαραίτητη και χρήσιμη για την πυροπροστασία της περιοχής μας, κάνοντας περιπολίες στα αστικά άλση της πόλης μας, στο Κάστρο, στον Προφήτη Ηλία, το Ισαδάκι, στο Σανατόριο,στην Αγ Παρασκευή, στο Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ και όπου αλλού μας ζητηθεί.

📌ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ)
Έδρα: ΛΑΜΙΑ Κραββαρίτου 3 -
Γραφείο 3. ΤΚ 35132
Α.Μ ΠολιτικήςΠροστασίας 23/2001
e mail omfidas@gmail.com

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025

 AntiNero....ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: Πολλά τα λεφτά,αμφίβολη η αποτελεσματικότητα

                        Οικολογικό σκάνδαλο ευρωπαϊκών διαστάσεων

213 περιβαλλοντικές οργανώσεις (και ο ΟΜΦΙΔΑΣ), φορείς και ενεργοί πολίτες καταγγέλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σοβαρότατες παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο πρόγραμμα Antinero.
Στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνονται 35 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής, η SOS Μαίναλο, οι Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων – Ροή, το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης, η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, ο Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας, η Δρω – Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία, η ΠελοπόννηSOS.
Μια ογκώδης αναφορά-καταπέλτης 206 σελίδων, που αφορά στο Πρόγραμμα Antinero, κατατέθηκε στις 22 Μαΐου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις 9 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας από κοινού με 212 περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες. Η αναφορά εγείρει σοβαρότατες καταγγελίες για συστηματικές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος προστασίας δασών Antinero Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, το οποίο φέρεται να καταστρέφει τα ελληνικά δάση.
Στο υλικό τεκμηρίωσης της αναφοράς περιλαμβάνονται και τα τρία αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της Popaganda, που είχε πρώτη φέρει στο φως το ζήτημα
Το Antinero εφαρμόζεται από το 2022 από την ελληνική κυβέρνηση ως το βασικό πρόγραμμα θωράκισης των δασών από τις πυρκαγιές και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με την αναφορά, το πρόγραμμα, που στηρίζεται κυρίως σε καθαρισμούς δασών, προκαλεί οικολογική βλάβη και καταστροφή, παρακάμπτει την περιβαλλοντική αδειοδότηση κι έχει εξαιρεθεί παράνομα από αυτή – και, τέλος, παραβιάζει ευθέως τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους οικοτόπους, τα πτηνά και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.-
Πέραν των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η αναφορά θέτει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών και ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και ποινικής ευθύνης: φαινόμενα μεροληψίας, κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων μέσω συμβάσεων με αντικείμενο άσχετο με την προστασία των δασών, παραβιάσεις της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και ανταγωνισμού, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων οργάνων.
Τέλος, η αναφορά αναδεικνύει τη συστηματική προσβολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών στο φυσικό περιβάλλον και τον ζωτικό τους χώρο.
Οι 213 καταγγέλλοντες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παράλληλα, αιτούνται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει τη νομιμότητα της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα Antinero και, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα, να ανασταλεί άμεσα η χρηματοδότηση του προγράμματος, να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στο Δικαστήριο της ΕΕ. Ζητούν επίσης την οριστική ματαίωση του Antinero, την καταλογιστική απόδοση ευθυνών, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος με ευθύνη και δαπάνη των αρμόδιων αρχών.
Οικολογική βλάβη και καταστροφή
«Το πρόγραμμα AntiNero αντιμετωπίζει αντιεπιστημονικά το σύνολο των δασών της χώρας με τα ίδια κριτήρια, μολονότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με έντονες διαφοροποιήσεις στο τοπίο, στο κλίμα και στο ανάγλυφό της», καταγγέλλεται στην αναφορά.
Υλοποιείται δε σε εξαιρετικά ακατάλληλες εποχές: την άνοιξη, όταν η φύση βρίσκεται σε πλήρη αναπαραγωγικό οργασμό, προκαλώντας βίαιη διατάραξη των οικοσυστημάτων· ή κατακαλόκαιρο, όταν οι επεμβάσεις στα δάση απαγορεύονται γιατί προκαλούν σοβαρές κακώσεις στα δέντρα, ενώ ενέχουν και το ρίσκο πυρκαγιάς λόγω χρήσης βαρέων μηχανημάτων που λειτουργούν με καύσιμο.
Σχεδόν σε όλες τις περιοχές εφαρμογής Antinero παρατηρήθηκαν άμεσα εκτεταμένες ξηράνσεις, νεκρώσεις δέντρων «και πρωτόγνωρη οικολογική υποβάθμιση και καταστροφή», ενώ δεν απεφεύχθησαν οι πυρκαγιές – τονίζεται στην αναφορά.
Πέραν των ξηράνσεων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ολική αφαίρεση του δασικού υπορόφου η οποία «εξαλείφει και την αναγκαία σκίαση, την υγρασία και την δρόσο», με αποτέλεσμα τα δάση να καθίσταται «απολύτως ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην αλλοίωση του τοπικού μικροκλίματος, στην ερημοποίηση, στην ξηρασία, στα ξυλοφάγα έντομα και σε ποικίλες ασθένειες, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές, τις οποίες μάλιστα το Antinero έχει ως βασικό στόχο να αναχαιτίσει».
Η αναφορά συνοδεύεται από εκτενή τεκμηρίωση για τις καταστροφές που έχουν ήδη καταγραφεί μεταξύ άλλων σε Υμηττό, Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, Λόφο Φιλοπάππου, όρη Φαλακρό και Πατέρα, καθώς και στη Νήσο Κάλαμο.
Οικότοποι και πτηνά στο περιθώριο, μαζί με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες
Στην αναφορά τονίζεται ότι το Πρόγραμμα Antinero «θα έπρεπε να υποβάλλεται σε αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικού ελέγχου και αξιολόγησης, με την εφαρμογή σε αυτό της διαδικασίας περιβαλλοντικής εκτίμησης που προβλέπει η Οδηγία 2001/42/ΕΚ» για προγράμματα «με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ειδικά δε στις περιπτώσεις που το Πρόγραμμα υλοποιείται σε δάση Natura 2000 καθώς και σε Σημαντικές Περιοχές για τα Πτηνά, προβλέπεται η ακόμα πιο αυστηρή διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, σύμφωνα με την αναφορά – στην οποία επίσης δεν έχει υποβληθεί το Πρόγραμμα.
Καταγγέλλεται επομένως ότι στοιχειοθετούνται παραβιάσεις και των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά, αλλά και του Κανονισμού 2018/841/ΕΚ «που όρισε τη δασοπονία ως βασικό μοχλό ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των υφισταμένων δασών και της δημιουργίας νέων δασών, σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα με το πρόγραμμα AntiNero, το οποίο υποβαθμίζει ραγδαία και αφανίζει ακόμα και τα ήδη υφιστάμενα δάση».
Παράνομη εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση
Στην αναφορά καταγγέλλεται ότι, όχι μόνο δεν έχει υποβληθεί το Antinero στην προβλεπόμενη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά την έχει παρακάμψει με δύο τρόπους.
Καταρχάς, αποκαλύπτεται ότι το ΥΠΕΝ εξαίρεσε από τη διαδικασία «μη νόμιμα και επίσημα» το πρόγραμμα. Η αναφορά φέρνει στο φως υπηρεσιακό έγγραφο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνα Νίκα προς τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ. Σε αυτό, η ΔΙΠΑ αποφαίνεται ότι «τα έργα του προγράμματος Antinero δεν υπόκεινται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Αυτό βρίσκεται «σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 και την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ», τονίζει η αναφορά, σημειώνοντας ότι το έγγραφο δεν δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια ή σε ΦΕΚ.
Έπειτα, το Antinero υλοποιείται έως σήμερα με απλές δασοτεχνικές μελέτες που εγκρίνουν τα τοπικά δασαρχεία, οι οποίες κανονικά αφορούν σε μικρής κλίμακας έργα. Οι ευρωπαϊκές αρχές καλούνται λοιπόν να διερευνήσουν αν, στο πλαίσιο του Antinero, συντελείται παράνομη κατάτμηση του προγράμματος. Δηλαδή αν το πρόγραμμα, ενώ σχεδιάζεται για το σύνολο των δασών της χώρας, στη συνέχεια διασπάται στις επιμέρους τοπικές δασικές αρχές και έτσι καταλήγει να εκπονείται με απλές δασοτεχνικές μελέτες, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό την αυστηρότερη διαδικασία συνολικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αδειοδότησης για τις συνέπειες όλου του προγράμματος στα δάση της χώρας.
Οι ίδιοι εκπονούν τα έργα, οι ίδιοι τα εγκρίνουν
Στην αναφορά τονίζεται ότι το πρόγραμμα Antinero εκπονείται, εγκρίνεται και εφαρμόζεται σε περιοχές Natura 2000 «ερήμην του ΟΦΥΠΕΚΑ», δηλαδή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – του κατεξοχήν αρμόδιου φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, η αναφορά κάνει λόγο για «εντυπωσιακή αδιαφορία» εκ μέρους του ίδιου του Οργανισμού, ο οποίος, παρά τις τεκμηριωμένες βαριές παρεμβάσεις σε ευαίσθητους οικοτόπους και Σημαντικές Περιοχές για τα Πτηνά, δεν φαίνεται να ασκεί κάποιον ουσιαστικό έλεγχο ή να αντιδρά στις πρακτικές που εφαρμόζονται.
Ένα σημείο-κλειδί που φωτίζει η αναφορά είναι η «προβληματική συμμετοχή» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΥΠΕΚΑ υψηλόβαθμων στελεχών του ΥΠΕΝ – δηλαδή του ίδιου φορέα που σχεδιάζει και υλοποιεί το AntiNero. Συγκεκριμένα, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του οργανισμού, όπου βλέπουμε ότι πρόκειται για τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Ευάγγελο Γκουντούφα και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κώστα Δημόπουλο. Και οι δύο υπηρεσίες τονίζεται πως έχουν «νευραλγικό και αποφασιστικό ρόλο στην εκπόνηση και στην υλοποίηση του AntiNero (!)». Με άλλα λόγια, τα ίδια πρόσωπα που συμμετέχουν στον σχεδιασμό του Antinero, έχουν λόγο και στη διαχείριση των περιοχών Natura μέσω του ΔΣ του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η θεσμική στρέβλωση εντείνεται από το γεγονός ότι, κατά ρητή πρόβλεψη της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, η αρχή σχεδιασμού ενός προγράμματος δεν επιτρέπεται να ταυτίζεται με την αρχή που το εγκρίνει. Ωστόσο, στην περίπτωση του Antinero συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, σημειώνεται στην αναφορά: η Γενική Γραμματεία Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ, που έχουν τον πλήρη έλεγχο του σχεδιασμού, είναι ταυτόχρονα προϊστάμενες αρχές των Διευθύνσεων Δασών και των τοπικών δασαρχείων, που εγκρίνουν τις δασοτεχνικές μελέτες για το πρόγραμμα και τις υλοποιούν.
Ευρωπαϊκά κονδύλια για τα δάση ποτίζουν… κτίρια
Υπέρογκα ποσά εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Antinero για έργα με άσχετο σκοπό. Αυτό αποκαλύπτει η αναφορά, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζητώντας τη διερεύνησή τους.
Στην πιο χαρακτηριστική περίπτωση, στο πλαίσιο του Antinero εγκρίθηκαν 111 εκατομμύρια ευρώ για το έργο «Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Επιχειρήσεις – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, χωρίς καμία σχέση με τη δασοπροστασία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η καταγγελία ότι όλες οι πιστώσεις του εθνικού προϋπολογισμού που είχαν δεσμευτεί για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων μεταφέρθηκαν στο Antinero, οδηγώντας στην πλήρη εγκατάλειψη του σχεδίου. Καταγγέλλεται ότι η απόφαση αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει τη δασική πολιτική της χώρας, αλλά συνιστά στρατηγική εκτροπή πόρων, και ζητούν να διερευνηθεί με ποια κριτήρια εγκρίθηκε.
Η αναφορά ζητά επίσης τη διερεύνηση ενδεχόμενων παραβιάσεων του ευρωπαϊκού Δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων και ανταγωνισμού. Σημειώνεται εμφατικά ότι η υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero «συντελείται κατά κόρον με απ’ ευθείας αναθέσεις» και με διαδικασίες που έχουν επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας.
Το Antinero «καίει» δάση και δικαιώματα
Το πρόγραμμα Antinero επισημαίνεται στην αναφορά ότι «“επινοήθηκε” από τη Γενική Γραμματεία Δασών και εφαρμόζεται ως ο βασικός “μηχανισμός” απορρόφησης υπέρογκων ευρωπαϊκών κονδυλίων». Τα κονδύλια αυτά -συνεχίζει- διοχετεύονται για την υλοποίηση δασικών εργασιών που δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση «τέτοια τεράστια “κόστη”», ενώ εκτελούνται χωρίς ουσιαστική μέριμνα για τη βιώσιμη διαχείριση και την πραγματική προστασία των ελληνικών δασών.
Η αναφορά δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δηλώνει ρητά ότι τα δάση της χώρας έχουν υποβιβαστεί σε εργολαβικά πεδία «αθρόας εκμετάλλευσης και πλουτισμού», ακριβώς από εκείνους που έχουν θεσμικά την ευθύνη να τα διαφυλάσσουν: «τις δασικές υπηρεσίες της χώρας, όλων των βαθμίδων».
Τέλος, η αναφορά επισημαίνει εμφατικά ότι με το Antinero απεμπολούνται βασικά δικαιώματα: λόγω της οικολογικής υποβάθμισης που προκαλείται, παραβιάζεται ευθέως το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στο περιβάλλον και στον ζωτικό τους χώρο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και αντανακλάται στο άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα. Υπογραμμίζεται ότι η βλάβη αυτή συνιστά ταυτόχρονα και προσβολή της προσωπικότητας των πολιτών.
Μέσα από την αναφορά, η υπόθεση Antinero αναδεικνύεται σε αντιπαράδειγμα περιβαλλοντικής πολιτικής και υπόδειγμα θεσμικής στρέβλωσης, καθώς ο απολύτως πραγματικός κίνδυνος των πυρκαγιών φέρεται να εργαλειοποιείται ως πρόσχημα για την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μακριά από κάθε έννοια διαφάνειας, βιωσιμότητας και, φυσικά, δημοσίου συμφέροντος.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

   Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2025 - Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου!


📌Εξορμήσεις στη φύση, πεζοπορίες, δενδροφύτευση, ενημέρωση σε σχολικές μονάδες, επίσκεψη στο Αστεροσχολείο αλλά και “πρασίνισμα” της τσιμεντοπλατείας μας, ήταν οι φετινές δράσεις μας για την εβδομάδα περιβάλλοντος

📌Σάββατο 31 Μαΐου, πεζοπορήσαμε στην παραλία Ραχών, φυτέψαμε αλμυρίκια, ενημερωθήκαμε και συμμετείχαμε στο χτίσιμο σπιτιού cob που φτιάχνεται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. Ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς για το περιβάλλον και τους κινδύνους που το απειλούν. Η δράση ήταν μια συνέργεια με τους εθελοντές Wheeling2Help, τη Δημοτική Κοινότητα Ραχών και τον Δήμο Στυλίδας αλλά και το «Σχολείο της Φύσης».
📌Τρίτη 3 Ιουνίου, ενημέρωση, κουβέντα με μαθητές του δημοτικού, πεζοπορία στο Πλατανόδασος Μεξιατών με το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και τον Σύλλογο Γυναικών Μεξιατών για να καταλήξουμε στο Κεφαλόβρυσο, ένας υπέροχος χώρος, όαση στην περιοχή με πλατάνια και τρεχούμενα νερά και καθιστικά.
📌 Τετάρτη 4 Ιουνίου, επίσκεψη και κουβέντα για άλλη μια μέρα με μικρούς μαθητές, πεζοπορία και καθαρισμό του αλσυλλίου της περιοχής Μεγάλης Βρύση. Όταν όλοι μαζί, οι μαθητές, η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων κ Κηδεμόνων αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας έχουμε κοινές ανησυχίες για το περιβάλλον , το αποτέλεσμα είναι δεδομένο
📌Τετάρτη 4 Ιουνίου, το απόγευμα συνεχίσαμε με πεζοπορία στο «Μονοπάτι των Φαρμακίδων» στη Μαρτυρική Υπάτη. Εκεί που νεράιδες, μάγισσες, αστρομάντισσες και Φαρμακίδες συναντιούνται με τη φύση και την ιστορία του τόπου.
Σε συνέργεια με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Λαμιέων, τον Εκπολιτιστικό/Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπάτης ¨Αινιάνες¨ και τον Σύλλογο ΑμεΑ/Τυπικής Ανάπτυξης Φθιώτιδας–ΣΠΕΙΡΑ, με οδηγό - ξεναγό την Βιβή Ζαπαντιώτη ξεκινήσαμε να βαδίζουμε στα ριζά της Οίτης, ανεβήκαμε τη χαράδρα του Ροδοκάλου κατά μήκος του ποταμού για να συναντήσουμε τη δροσιά του καταρράκτη Κρεμαστού, ύψους 45 μέτρων! Στην επιστροφή μας επισκεφθήκαμε το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης όπου ο Γιάννης Ζαπαντιώτης και ο Κωνσταντίνος Λούβαρης μάς ενημέρωσαν για την ιστορία του και μάς μύησαν στη μαγεία του διαστήματος!
Και τελειώσαμε με κάτι συμβολικό μα τόσο σημαντικό!
📌 Πέμπτη 5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και εμείς βρεθήκαμε στην πλατεία Πάρκου, γνωστή τσιμεντοπλατεία με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο!!!!
Συμβολικά στις 7.00 μ.μ. βρεθήκαμε εκεί, τοποθετήσαμε γλάστρες με φυτά και πιστέψτε μας ΠΡΑΣΙΝΗΣΕ η πλατεία μας!
Πολλοί ήρθαν με ένα λουλούδι, ένα γλαστράκι, μοιράσαμε και εμείς εποχιακά πολύχρωμα λουλουδάκια, ακούσαμε τους προβληματισμούς του κόσμου για την απαράδεκτη εικόνα της πλατείας, μάς παρότρυναν να ανοίξουμε τρύπες καταμεσής στην πλατεία και να τα φυτέψουμε! Ενημερώσαμε για τη σημασία του αστικού πρασίνου στη σωματική και ψυχική υγεία, στην συμβολή στο μικροκλίμα της περιοχής. Μικρά παιδιά απο το Συλλόγο ΑμεΑ/Τυπικής Ανάπτυξης Φθιώτιδας–ΣΠΕΙΡΑ, ζωγράφισαν την πλατεία που θέλουν! Φυσικά πράσινη με πολλά δέντρα και φυτά, με ήχους πουλιών, σκιά και καθιστικά. Ενώσαμε τις φωνές μας, διεκδικώντας περισσότερο πράσινο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη μας χωρίς αυτοκίνητα, μηχανάκια και άναρχα τραπεζοκαθίσματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πεζών.

📌Πέμπτη 12 Ιουνίου, ενημέρωση, κουβέντα με τους μικρούς μας φίλους, πεζοπορία, καθαριότητα στο αλσύλλιο της περιοχής.
Όταν όλοι μαζί, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Στυλιανή Καραλή, Δέσποινα Γεωργούλα και Βασιλική Δρουμπούρα, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Δομοκού Νίκος Καλημέρης έχουμε κοινές ανησυχίες για το περιβάλλον, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο.



Δύναμή μας είστε εσείς, φορείς, σύλλογοι, μέλη και φίλοι που 33 χρόνια τώρα μας αγκαλιάσατε και εμπιστεύεστε τον ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ και τις δράσεις του.
Συνεχίζουμε με νέες εξορμήσεις και συγκροτώντας τις καλοκαιρινές ομάδες πυροπροστασίας όπως κάθε χρόνο, θέλοντας να σώσουμε ότι απέμεινε από το φυσικό μας περιβάλλον που είναι σε κίνδυνο και ζητά από μας ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!!!
Σας περιμένουμε όλους στην παρέα μας.
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω» - Νίκος Καζαντζάκης