Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Ταφή των Χημικών Όπλων στη Κρήτη και η σιγή των Ελληνικών Μ.Μ.Ε.






Τους τελευταίους μήνες η Κρήτη βρίσκεται στο πόδι, εξ αίτιας της επικείμενης υδρόλυσης- καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, από την επιτροπή Χημικών τού Ο.Η.Ε, την Ρωσία, την Κίνα και το ΝΑΤΟ, η υδρόλυση εν πλω, στο κόλπο της Σύρτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Οι αντιδράσεις από όλους τους Κρητικούς είναι δυναμικές, με ανοιχτές συνελεύσεις, και με πλουραλιστική συμμέτοχη φορέων (σωματεία, εκκλησία, περιφέρεια, κινηματικών/αυτοοργανωμένων χώρων, δήμων, συλλόγων, κοινωνικών δομών)  να λειτουργούν σε όλες τις πόλεις του νησιού, και αυτές μεταξύ τους να συντονίζονται για ένα κοινό αγωνιστικό πλαίσιο.

Ιστορικό.
Ας το πάρουμε, όμως από την αρχή. Πριν αρκετό καιρό και ενώ ακόμα ο πόλεμος στην Σύρια συνεχιζόταν, παρατηρήσαμε ένα διεθνές ενδιαφέρον για τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούσε ο δικτάτορας Άσαντ στους αντικαθεστωτικούς. Από εκεί και πέρα, το θέμα συζητήθηκε επί μακρόν στα Ηνωμένα Έθνη, και κατά ποσό η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποσπάσει τα όπλα αυτά από τον δικτάτορα ώστε να μην μπορεί να τα χρησιμοποιεί ενάντια σε αθώους πολίτες.
Αυτό τελικά που συμφωνήθηκε ήταν, να συγκεντρωθούν τα χημικά όπλα, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τον ΟΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μια μαζική δολοφονία αθώων πολιτών και από την άλλη να μην τα χρησιμοποιήσουν οι αντικαθεστωτικοί εάν κερδίσουν τον πόλεμο μέσα σε εκείνο το διάστημα. Έτσι, με τα παραπάνω αποφασίστηκε να καταστραφούν αρκετά γρήγορα και σε κοντινή απόσταση από τη Συρία. Έτσι κατέληξαν στη συγκεκριμένη περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την σύμφωνη γνώμη και γνώση της Ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ε. Βενιζέλου (μιας και το πλοίο από την Συρία για να πάει στην Ιταλία όπου θα γίνει η αποθήκευση τους, περνά και από ελληνικά χωρικά ύδατα).
H κυβέρνηση της Συρίας τελικά μετά από πιέσεις, αποφασίζει,  να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο (που απέκτησε χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες και την τεχνογνωσία, από τις βαριά βιομηχανικές χώρες της Δύσης), στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έως το τέλος του 2014.

Μέθοδος επεξεργασίας. Η υδρόλυση.
H διεθνής νομοθεσία απαγορεύει την μετακίνηση χημικών όπλων από τη χώρα που τα κατέχει, και προβλέπει ότι η καταστροφή τους πρέπει να γίνει στο έδαφος της. Για την ιστορία αρνήθηκαν ακόμα και χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Αλβανία όπου συχνά δέχονται επί αμοιβή την καταστροφή χημικών και τοξικών ουσιών στο έδαφός τους .
Ωστόσο παρά τις αρνήσεις των παραπάνω χωρών και των διεθνών συμβάσεων, η διαδικασία συνεχίζεται, για 1.200 τόνους χημικών, εκ των οποίων οι 700 τόνοι είναι άκρως τοξικοί για κάθε ζωντανό οργανισμό. Από ό,τι είναι ως τώρα γνωστό, πρόκειται για το αέριο SARIN που παραλύει το νευρικό σύστημα, άλλα αέρια γνωστά ως αέρια «της μουστάρδας», καθώς και τοξικές πρώτες ύλες για την παρασκευή των προαναφερθέντων ή και άλλων, που ακόμα δεν είναι γνωστά.
Από την Επιτροπή Χημικών του Ο.Η.Ε αποφασίστηκε να αδρανοποιηθούν με την μέθοδο της υδρόλυσης, δηλαδή αραίωση με ζεστό νερό και χλώριο καθώς και με άλλα διαλυτικά στοιχεία και ενώσεις . Μετά την υδρόλυση, ο όγκος των υποτιθέμενων αδρανοποιημένων χημικών, που μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος του αρχικού, πρόκειται να παραδοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες (Νορβηγία και Γερμανία) για περαιτέρω επεξεργασία.  Υπ’ όψιν ότι το τελικό αυτό διάλυμα, ναι μεν δεν θα σκοτώνει άμεσα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμένει ισχυρά τοξικό. Το πιο τρομακτικό βέβαια είναι ότι η εν λόγω διαδικασία της υδρόλυσης έχει μέχρι τώρα εφαρμοσθεί στην ξηρά, όπου μετά ακολουθούσε ταφή των αποβλήτων, πράγμα που αυξάνει το ρίσκο ατυχήματος. Το περιοδικό Economist αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι το χρονικό πλάνο για την καταστροφή των χημικών, είναι «τουλάχιστον φιλόδοξο για να το θέσουμε ήπια». [1]

Ενάντια στη σιγή των ΜΜΕ.
Το θέμα έχει πολλές ακόμα πτυχές και λεπτομέρειες, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν σε ένα άρθρο λίγων μόλις σειρών. Το θέμα που προκύπτει, είναι ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, το πλοίο που θα κάνει την υδρόλυση βρίσκεται στην περιοχή της Καλαβρίας στην Ιταλία, και ετοιμάζεται να ξεκινήσει μέσα σε αυτό το μήνα. Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι πολλές και ποικίλες. Για παράδειγμα όταν το αντίστοιχο συντονιστικό της Ιταλία ειδοποιήσει ότι το πλοίο αναχωρεί, υπάρχουν ήδη καΐκια τα οποία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το πλοίο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει χερσαίος αποκλεισμός της Ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στα Χανιά. 
Κλείνοντας, αυτό το οποίο, μονοπωλεί τις συζητήσεις εδώ στη Κρήτη είναι ότι, πάρα τις δυο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν με διαφορά εβδομάδας πριν από 2 μήνες, μια στο λιμάνι της Σούδας και μια στη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, με την συμμέτοχη πάνω από 5000 ανθρώπων σε κάθε συγκέντρωση, τα κεντρικά ΜΜΕ δεν έχουν αναφέρει τίποτα, με αποτέλεσμα ένα τόσο σοβαρό θέμα, το όποιο θα επιφέρει επιπτώσεις σε όλη την Μεσόγειο,  να έχει θαφτεί.


Πηγές
[1] Για τα χημικά της Συρίας: Σημειώσεις από την παρουσίαση στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, του Αριστείδη Μουστάκα
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε:
·         http://www.agonaskritis.gr

Ντούζγος- Μούρτζος Δημήτρης,
Μέλος ανοιχτού συντονιστικού Χανίων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου