Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Π.Σ.Α: «Όχι» στις νέες μονάδες απορριμμάτων

Τελικά το σχέδιο κατασκευής 4 εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων πήγε... περίπατο. Σε μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, επικυρώθηκε ψήφισμα για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες και την κατάρτιση τοπικών σχεδίων δράσης από τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, οργανώσεων και πολιτών. Το ψήφισμα έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ να ξεπαγώσει το σχέδιο κατασκευής της μονάδας στο Γραμματικό, μία από τις τέσσερις που σχεδιάζονταν.
την εξάωρη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μίλησαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).
Στη συνεδρίαση επικυρώθηκε και ένα δεύτερο ψήφισμα με το οποίο απορρίπτεται το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων», με το επιχείρημα ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο όσον στην διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Όσον αφορά τη Φυλή, αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων και ότι θα πάψει να υφίσταται έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στο ψήφισμα διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής. Δίνεται σαφές μήνυμα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι δεν θα υποδέχεται πλέον η Φυλή απορρίμματα εκτός Αττικής, ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου