Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι»



Στις 4 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Όμιλος αποφάσισε να ιδρύσει παράρτημα της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» στη Φθιώτιδα. Τι είναι όμως το «Πελίτι» και με τι ασχολείται ; Για την ενημέρωση των μελών μας και αναγνωστών της εφημερίδας μας αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της εναλλακτικής κοινότητας (http://peliti.gr/) :
«Το «Πελίτι» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας. Το νομικό πρόσωπο του Πελιτι συστάθηκε το 2003 με την επωνυμία «Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι». Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.

 
Το «Πελίτι» ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση, διάδοση και διάσωση των  παραδοσιακών ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Έτσι οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι:
·        η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών,

·        η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,

·        η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
 Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και έχει 20 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία».

Φιλοσοφικό υπόβαθρο του «Πελίτι»

Ξεκινούν από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους : «Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυξάνουμε τη συνειδητότητα μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τη πλανήτη θέλουμε». Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα του «Πελίτι» είναι :

Καλλιεργώντας τη δική σας τροφή,
είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα.
(Ron Finley)

Kαθημερινα με το πιρουνι μας,
αλλαζουμε τον κοσμο.
(Παναγιώτης Σαϊνατούδης)


Δράσεις του «Πελίτι»

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα για παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και φυτών.  Το «Πελίτι» έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες ανοιχτής γονιμοποίησης και δίνονται δωρεάν από το «Πελίτι». Το «Πελίτι» από το 1995 ως σήμερα έχει μοιράσει πάνω από 4.000  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ.λ.π. σε περισσότερους από  180.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Το «Πελίτι» από το 1999 κάνει πανελλαδικές γιορτές ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Ο στόχος είναι :
·        Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
·        Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
·        Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
·        Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Τα έσοδα του Πελίτι είναι από: α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του, β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες, cd, dvd, κ.α) και γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Για περισσότερες πληροφορίες, εκτός από την ιστοσελίδα, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο «Πελίτι» με email: peliti@peliti.gr και στο τηλέφωνο 2521550951
                                                                                                Π. Ράγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου