Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων στους δήμους μέσα στο 2018 και επιβολή αντικινήτρων.



«Όλοι οι ΟΤΑ οφείλουν εντός του 2018 να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για όλο το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων, τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων», υπενθύμισε ο Σωκράτης Φάμελλος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αναφέροντας και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική του 2008, η οποία ορίζει σαφώς ότι η διαχείριση του 50% των απορριμμάτων θα γίνεται σε επίπεδο Δήμων με διαλογή στην πηγή.
Επίσης, όπως είπε, με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή ορίζονται οι ρόλοι των ΦοΔΣΑ και των δήμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος των ΦοΔΣΑ δεν θα περιορίζεται στα μεγάλα έργα, αλλά θα λειτουργούν και ως φορείς τεχνογνωσίας που θα υποστηρίζουν επιστημονικά όλες τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι δήμοι, δηλαδή τη χωριστή διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, τη λειτουργία πράσινων σημείων κ.λπ.
«Σήμερα τα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή δίνουν μέσο όρο ανακύκλωσης των Δήμων στο 7% και πρέπει να φτάσουμε στο 50% διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Αν και η κουβέντα γίνεται για τα εργοστάσια, τις μονάδες επεξεργασίας, δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι αλλαγές σε επίπεδο δήμων και αυτό μπορούν να το επιτύχουν τα δημοτικά συμβούλια και οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις κάθε περιοχής».
Ήδη το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ ετοιμάζει έναν νέο κανονισμό καθαριότητας κοινής αποδοχής, που θα προβλέπει όλα τα παραπάνω και οι δήμοι θα πρέπει να τον εφαρμόσουν. Ο νέος αυτός κανονισμός προβλέπει την επιβολή αντικινήτρων σε όσους δεν επιλέγουν τη διαλογή στην πηγή.
"Τα βήματα από εδώ και πέρα είναι η παρακολούθηση των μελετών, οι προκηρύξεις του ΠΕΠ για τη λειτουργία των δήμων και τέλος η προκήρυξη των μέτρων για τα μεγάλα έργα", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. "Από την πλευρά μας υπάρχει ήδη οδικός χάρτης παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων και είναι απόλυτα συγκεκριμένος, διότι όλοι θέλουμε ένα σαφές σχέδιο έργων και αλλαγών στους δήμους που θα ξεκινήσει μέσα στο 2018".
http://greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου