Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σκουπίδια!

γιατί όχι και στην περιοχή μας?

Την εναλλακτική χρήση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων μετά τις γιορτές μέσω του θρυμματισμού τους και τη διάθεση των υπολειμμάτων για εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές ή για άλλες χρήσεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΥΠΕΝ, ως αρμόδιο για την παραγωγή και τη διακίνηση των καλλιεργούμενων δέντρων στην αγορά (κυρίως ελάτων), όσο και για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση όλων των ειδών αποβλήτων, επέλεξε τη φετινή περίοδο των εορτών να αναλάβει την πρωτοβουλία ανακύκλωσης και αξιοποίησης αυτού του αγροδασικού προϊόντος. Η πρωτοβουλία αυτή είναι σύμφωνη με την υποχρέωση διαλογής στην πηγή όλων των αποβλήτων από το 2019. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία στην κεντρική Μακεδονία για τη διαχείριση των φυτικών / πράσινων αποβλήτων των ΟΤΑ, αλλά και των οργανικών (βιοαποβλήτων), με ειδικό εξοπλισμό και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η πρωτοβουλία για τη συνέχιση... της χρήσης των δένδρων μετά τις γιορτές περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

* Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι δήμοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.

* Ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μη μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.

* Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους είτε με τον ΦΟΔΣΑ είτε με κατάλληλους αναδόχους

* Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων, κ.λπ. από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Είναι τοσο δύσκολο να γίνει αυτό και στην περιοχή μας???
Περιμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών απο τους αρμόδιους.

Π.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου