Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

                        Βόλτα μέχρι την παλιά Δεξαμενή (Υδραγωγείο) της Λαμίας

   Σε απόσταση μισής ώρας περίπου από την Ταράτσα στη Βόρεια πλευρά της Λαμίας βαδίζοντας το μονοπάτι κατά μήκος του Ξηριά σε ένα όμορφο τοπίο με πλατανια φτάνεις στην παλιά Δεξαμενή (Υδραγωγείο) της πόλης.

Κτίστηκε το 1894 επί Δημαρχίας Νίκου Κρίτσα με μελέτη του μηχανικού Ν. Παπαδημητρίου. Ηταν το πρώτο υδραγωγείο της Λαμίας.Η δεξαμενή είναι ορθογωνική. Είναι κατασκευασμένη από καλοδουλεμένη λιθοδομή ενισχυμένη με ισχυρό υδραυλικό κονίαμα και στεγάζεται με δύο ημισφαιρικούς θόλους.
Το έργο αποσκοπούσε στη συλλογή των νερών από τις πηγές της Ταράτσας και της Ανάβρας, τα οποία μέσω ενός λιθόκτιστου αγωγού συγκεντρώνονταν στη δεξαμενή. Στη συνέχεια με άλλον αγωγό έφθαναν στην αρχή του εσωτερικού δικτύου της πόλης δίνοντας λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Λαμίας.

Αργότερα και επί δημαρχίας του Σπύρου Τράκα (1904-1913), το δίκτυο του υδραγωγείου της Ταράτσας βελτιώθηκε, αφού αντικαταστάθηκαν οι αρχικές σωλήνες με σιδερένιες.
Το 1929 επί Δημαρχίας Γιάννη Μαρκόπουλου σταμάτησε να λειτουργεί αφού δεν κάλυπτε πια τις ανάγκες της πόλης και αντικαταστάθηκε από την δίκτυο ύδρευσης του Γοργοπόταμου, με το οποίο «πλημμύρισε» νερό η Λαμία .
Το παλιό Υδραγωγείο αποτελεί αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα ειδικής κατασκευής του τέλους του 19ου αιώνα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αναδειχτεί σε συνδυασμό με μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλατόδρομους αλλά δυστυχώς, είναι σήμερα αφημένο στην εγκατάλειψη.

*/altpressfthiotida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου