Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Υπογράφουμε και λέμε όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης!!
Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών στο βουνό της Οίτης πενήντα ανεμογεννητριών. Αναλυτικότερα:
- Πρόκειται να κατασκευαστούν σε υψόμετρα από 1700 έως 2100μ. - υψόμετρα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία - σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό, μέσα στην Προστατευόμενη Περιοχή Natura και στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBAs). Εκκρεμεί δε η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίσουν τα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά και τις χρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
- Τα συνοδά έργα και οι παρεμβάσεις - και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, την ανέγερση οικίσκου ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ – λόγω του υψομέτρου και των μεγάλων κλίσεων, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών της Οίτης, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής Natura και του Εθνικού Δρυμού και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.
- Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
- Είναι απειλή για τις πηγές των νερών της κοιλάδας του Σπερχειού και ειδικά του Γοργοποτάμου, από τον οποίο υδρεύεται η Λαμία και οι κοινότητες, και αρδεύεται ο κάμπος.
- Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο «ΠΥΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ» και τον αρχαίο ναό.
- Τέλος αναφερόμαστε στην Οίτη με τον Εθνικό της Δρυμό και την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του δρυοκολάπτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τα ιαματικά, το βουνό με τα πλούσια νερά και τον Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή. Την Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης.
Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και των αιολικών σταθμών, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Για την Οίτη όμως και για όλα τα παραπάνω λέμε: ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ!
Υπογράφοντας καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να απορρίψουν ΤΩΡΑ τα αιτήματα των εταιρειών και να σταματήσει επιτέλους η απειλή για το βουνό!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου