Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ "Διαμόρφωση ποδηλατικής και πεζοπορικής διαδρομής κατά μήκος του Σπερχειού"



Στο πλαίσιο του σχεδιασμού υποδομών που εντάσσονται στον εναλλακτικό τουρισμό και παράλληλα καλύπτουν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας των δημοτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαμιέων, θα θέλαμε να καταθέσουμε πρόταση κατασκευής μιας πεζοπορικής και ποδηλατικής διαδρομής στην παρόχθια περιοχή του Σπερχειού ποταμού, η οποία περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:
• Αρχή διαδρομής, η γέφυρα Λουτρών Υπάτης και τέλος διαδρομής, ο Μεριστής του Σπερχειού, στη συμβολή παλαιάς και νέας ευθυγραμμισμένης κοίτης.
• Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 22Km και όπως φαίνεται στο συνημμένο χάρτη, το πρώτο τμήμα μέχρι και τη Γέφυρα Κωσταλεξίου ακολουθεί τον υπάρχοντα αγροτικό δρόμο και το νότιο ανάχωμα της κοίτης, ενώ το δεύτερο τμήμα, από τη γέφυρα του Κωσταλεξίου μέχρι τον Μεριστή ακολουθεί το δρόμο και το ανάχωμα στη βόρεια πλευρά της κοίτης.
• Όλη η διαδρομή εκτός από ένα τμήμα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Κομποτάδων και ένα τμήμα στην περιοχή Κουλούρια Κωσταλεξίου, όπου το ανάχωμα της κοίτης είναι καλυμμένο από βλάστηση και χρειάζεται διάνοιξη, είναι ήδη προσβάσιμη λόγω του υπάρχοντος αγροτικού δρόμου.
Η εν λόγω διαδρομή παράλληλα με την κατασκευή της, είναι αναγκαίο να σηματοδοτηθεί με πινακίδες κυρίως στα σημεία εισόδου –εξόδου (γέφυρες, δρόμοι διασύνδεσης με παρακείμενους οικισμούς και σημεία ενδιαφέροντος), καθώς και με πίνακες που θα περιέχουν χάρτη και πληροφοριακά στοιχεία της περιοχής. Επίσης κρίνεται αναγκαίο η χαρτογράφηση της περιοχής με σκοπό τη δημοσιοποίησή της σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, blogs και ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαδρομής αυτής, αναμένεται να παράγει πολλαπλά οφέλη στον τόπο μας, μεταξύ των οποίων:
• Η σωματική άσκηση και ευεξία των κατοίκων της πόλης.
• Η γνωριμία με ένα φυσικό περιβάλλον πολύ κοντά στη πόλη, που αυτή τη στιγμή είναι δυσπρόσιτο. Η στενή επαφή με το φυσικό περιβάλλον και η αναγνώριση της προσφοράς του στον άνθρωπο είναι σε θέση να εμπνεύσει συναισθήματα σεβασμού και προστασίας.
• Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η παρουσία ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται τη φύση, θα αποτρέψει τη συνέχιση σημερινών πρακτικών εναπόθεσης απορριμμάτων στης όχθες του Σπερχειού, από μια μειοψηφία ασυνείδητων., καθώς και τον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας.
• Η ανάδειξη των ιστορικών, πολιτισμικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της περιοχής, μέσω ενός συνολικού σχεδίου σύνδεσης της διαδρομής αυτής με υπάρχουσες υποδομές και σημεία ενδιαφέροντος. Μερικά από τα υπάρχοντα σημεία ενδιαφέροντοςπου μπορούν να συνδεθούν με τη διαδρομή αυτή, είναι: Τα Λουτρά Υπάτης, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, το Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης, το Μοναστήρι της Παναγίας Αγάθωνος, το πλατανοδάσος των Μεξιατών, το Κεφαλόβρυσο των Μεξιατών, το φαράγγι του Γερακάρη, το φαράγγι του Κωσταλεξίου, το φαράγγι του Κάκαβου, το μουσείο Σιδηροδρομικών, το ιστορικό Τοπόραμα και το Λαογραφικό μουσείο στο Κωσταλέξι, η ιστορική πλατεία των Κομποτάδων, οι προ-μυκηναϊκοί τάφοι στις Κομποτάδες, οι Γραμμένες Σπηλιές, η περιοχή του Φραντζόμυλου και η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου.
• Η υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα σχετίζονται με το οικοσύστημα της κοιλάδας του Σπερχειού και τα οποία είτε σχεδιάζονται από το ΚΠΕ Στυλίδας, είτε από τα σχολεία της περιοχής.
Επιπλέον, η αύξηση της επισκεψιμότητας στην κοιλάδα του Σπερχειού, μέσω των προαναφερθέντων ήπιων χαρακτηριστικών της θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στην κοιλάδα του Σπερχειού.
Εν κατακλείδι, την υλοποίηση της πρότασης αυτής επιβάλλει η περιορισμένη σε ανάλογες υποδομές κατάσταση του Δήμου Λαμιέων, η στενότητα του οδικού δικτύου και η έλλειψη μεγάλων πάρκων, όπου με ασφάλεια θα μπορούσαν οι δημότες να αθληθούν μέσω της πεζοπορίας και της ποδηλάτισης.
Την πρότασή μας στηρίζουν
-Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης,
Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου
-ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΥΠΑΤΗΣ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Τα τοπικά Συμβούλια των παρακάτω Δ.Δ. του Δήμου Λαμιέων, εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους των:
Δ.Δ. Λουτρών Υπάτης
Δ.Δ. Μεξιατών
Δ.Δ. Κομποτάδων
Δ.Δ. Κωσταλεξίου
Δ.Δ. Φραντζή
Δ.Δ. Κόμματος
Τα Συμβούλια των παρακάτω Συλλόγων, εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους των:
-Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας ΤΡΑΧΙΝΑ
-Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός
Σύλλογος Κωσταλεξίου
-Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός
Σύλλογος Κομποτάδων
*Υπεύθυνος σύνταξης πρότασης, το μελος μας, εκπαιδευτικος Γιάννης Σβώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου