Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

 Προστασία των φυτών μας από τον παγετό.

Η παγωνιά δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις αλλά βοηθάει και στο να μειωθούν πολλά παράσιτα του εδάφους. Με το πάγωμα του νερού σπάνε οι σβόλοι στα αργιλώδη εδάφη και τα βοηθάει με αυτό τον τρόπο να γίνουν πιο γόνιμα.
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»
Και εμείς πριν έρθει το χιόνι και η παγωνιά θα πρέπει να έχουμε πάρει κάποια μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.
Το 2007 φέραμε από την Αυστρία τον Ζεπ Χόλζερ, στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Ο Ζεπ μας είπε για το πώς στις Άλπεις καλλιεργεί λεμόνια και σταφύλια.
Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι οι λίμνες που έκανε στο κτήμα του έτσι ώστε το νερό να λειτουργεί ως θερμοσυσσωρευτής και ριθμηστής της θερμοκρασίας στο κτήμα του.
Το δεύτερο σημαντικό που είπε, είναι ότι στα δέντρα του στην ανατολική πλευρά βάζει πέτρες έτσι ώστε να τα προστατέψει από τον παγετό. Οι πέτρες συγκεντρώνουν την ηλιακή θερμοκρασία και την αποδίδουν σιγά, σιγά τις ώρες που δεν έχει ηλιοφάνεια.
Στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισσάβου που είναι στα χίλια μέτρα υψόμετρο, στο θερμοκήπιο όπου δεν έχουν θέρμανση τοποθετούν ανοιχτά βαρέλια με νερό μπροστά στα παρτέρια για να λειτουργήσουν ως θερμοσυσσωρευτές. Τις μέρες που βλέπουν ότι θα πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν ανάβουν μεγάλα κεριά έτσι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν.
Επίσης χρησιμοποιούν αντιπαγετική κουρτίνα πάνω από τα λαχανικά.
Στα φυτά μας μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά έτσι ώστε να μην παγώσουν και να συνεχίσουν να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά από την κοπριά που χρειάζονται.
Περιορίζουμε τα αζωτούχα λιπάσματα γιατί βοηθάνε στην ανάπτυξη νεαρών βλαστών που είναι ευπαθή στον παγετό.
Τις γλάστρες μας τις μεταφέρουμε στη νότια πλευρά του μπαλκονιού και σε προστατευμένο μέρος. Μπορούμε επίσης να τις βάλουμε μέσα σε μεγαλύτερες και το κενό να το γεμίσουμε με χαρτιά για να λειτουργεί ως θερμομονωτικό.
Όταν τα φυτά μας είναι καλυμμένα με το χιόνι να μην στεναχωριόμαστε γιατί τα προστατεύει από το να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 0οC. Αν το χιόνι είναι πολύ και κινδυνεύουν να σπάσουν τα κλαδιά από τα δέντρα μας, ναι το τινάζουμε.
Όταν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποφεύγουμε το κλάδεμα των δέρνων.
Τις μέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή χιόνι αποφεύγουμε να κάνουμε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις γιατί τα φυτά μας είναι πολύ ευαίστητα.
Η παγωνιά δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις αλλά βοηθάει και στο να μειωθούν πολλά παράσιτα του εδάφους. Με το πάγωμα του νερού σπάνε οι σβόλοι στα αργιλώδη εδάφη και τα βοηθάει με αυτό τον τρόπο να γίνουν πιο γόνιμα.
Όταν το βαρύ χιόνι σπάει τα άρρωστα και γέρικα κλαδιά των μεγάλων δέντρων αυτό βοηθάει στην υγεία του δέντρου.
*Panagiotis Sainatoudis
peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου