Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

 Πώς μπήκαν τα "αγριογούρουνα" στη ζωή μας ή πώς μπήκαμε εμείς στη δική τους ζωή ?

Τα εισαγωγικά γιατί δεν είναι άγρια γουρούνια - αγριογούρουνα αλλά υβρίδια που προήλθαν απο την επιμειξία ήμερων με άγρια γι αυτό και είναι ήσυχα και φιλικά, αν δεν τα ενοχλήσεις .
🔴Μια λάθος κρατική επιδότηση και ένας παράνομος και κρυφός κατ΄ όνομα "εμπλουτισμός" της βιοποικιλότητας στη Πελοπόννησο ήταν η αρχή και η συνέχεια του ζητήματος που σήμερα αντιμετωπίζουμε.
Λέγε με δηλαδή κράτος , δασικές υπηρεσίες , κυνηγοί ,κτηνοτρόφοι
🟠Λάθη πάνω στα λάθη με κύρια την ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων όλων αλλά και των περισσοτέρων κομμάτων μέχρι που φθάσαμε στο σήμερα .
Αποφάσεις πρόχειρες και στο πόδι
🟠χωρίς μελέτη των πιθανών κινδύνων για τις τοπικές ισορροπίες που μπορεί να επιφέρει κάθε κίνηση ενδυνάμωσης η επανεισαγωγής ενός είδους , απελευθέρωσης και εμπλουτισμού
Κάθε κίνηση απελευθέρωσης, εμπλουτισμού κ.λπ. απαιτεί μελέτη των πιθανών κινδύνων για τις τοπικές ισορροπίες.
Οταν μια κίνηση δεν γίνει μελετημένα οι κίνδυνοι που εγκυμονεί είναι πολύ μεγαλύτεροι και μόνο όφελος δεν παρέχει στην αλυσίδα της ζωής, όπως περίτρανα αποδεικνύεται ακόμη μια φορά..
🟠Ας δούμε τι έγινε, απο ποιους και ποιοί ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση, την οποία πάλι με λάθος τρόπους προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν.
🟠Τον Μάρτιο του 1989, ο κυνηγετικός σύλλογος Μεγαλόπολης αγοράζει από εκτροφείο του Αγρινίου, έναντι 350.00 δρχ, οκτώ αγριογούρουνα.
Το είδος είχε εξαφανιστεί κατά τους τελευταίους αιώνες από την Πελοπόννησο ως απότοκο της επέκτασης των καλλιεργειών, της εντατικής θήρευσης καθώς και εξαιτίας των πυρκαγιών ( 🟠μας θυμίζει κατι η διαπίστωση αυτή?).
Η απελευθέρωση των οκτώ αγριογούρουνων που προαναφέραμε προσέλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα και ενθουσίασε όπως ήταν αναμενόμενο τους κυνηγούς της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, έως σχετικά πρόσφατα γινόταν λόγος για «θηραματικό θαύμα που πρέπει να μας παραδειγματίσει».
🟠Μάλιστα σε κυνηγετικό έντυπο το 2013 σημειωνόταν χαρακτηριστικά:
«Η Πελοπόννησος είναι ίσως το μοναδικό θετικό παράδειγμα θηραματικής ανάπτυξης του αγριογούρουνου στην Ελλάδα, που υλοποιήθηκε με καθαρή πρωτοβουλία των συλλόγων και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και όπως φαίνεται θα είναι το μοναδικό μετά από είκοσι χρόνια, γιατί δεν διαφαίνεται καμιά παρόμοια κίνηση ανά την επικράτεια. Ηταν ένα πείραμα που πέτυχε και θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο για πολλά παρόμοια επιτεύγματα αναβάθμισης και αναπληθυσμού βιοτόπων της χώρας μας που είναι νεκροί από ενδημικά θηράματα».
Διαβάζουμε τη συνέχεια της εγκληματικές αυτής στάσης των κυνηγών της εποχής εκείνης που ήταν η αρχή του προβλήματος στο παρακάτω σύνδεσμο που τελειώνει με τη διαπιστωση οτι ότι η δασική υπηρεσία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι (αργότερα προστιθενται και οι κτηνοτρόφοι ) επιχειρούν επαναεισαγωγές και ενδυναμώσεις πληθυσμών θηρευσίμων ειδών για τη χαρά του κυνηγιού, χρησιμοποιώντας εν προκειμένω τον όρο εμπλουτισμός.
Και μάλιστα χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το στάδιο εγκλιματισμού και επιβίωσης των ζώων που απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον.
Τα αγριογούρουνα, όμως, στη συνέχεια, έχοντας βρει ιδανικές συνθήκες, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας πλέον ζημιές στις καλλιέργειες.
🟠1990 Στη δεκαετία του 90 επιδοτήθηκε η ελεύθερη βοσκή οικόσιτων χοίρων σε κτηνοτρόφους σε περιφραγμένους χώρους
🟠2010 , κόβονται οι επιδοτήσεις ως ανέφελες και οι κτηνοτρόφοι μη έχοντας πια κέρδος τα άφησαν παντού ,χωρίς καμία πρόνοια για τροφή σε συνεργασία με το κράτος, οπότε οσα επέζησαν προσπάθησαν να βρουν τροφή σε κατοικήσιμες περιοχές ενώ αρχίσαν να πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς .
🟠Η συνέχεια είναι γνωστή.
Το ΥΠΑΑΤ ,το κράτος δηλαδή , παλι στο πόδι , παλι χωρίς καμία μελέτη ,παλι σε συνεργασία με τους περιβαντολλόγους κυνηγούς και δημιουργούς του μεγάλου αυτου προβλήματος ,βρήκε τη "λύση", την συνεχή και επιδοτουμενη θήρευση των ήμερων πια αυτων ζώων ,απο τους κυνηγετικούς συλλόγους.
🟠Και έτσι συνεχίζουν και σήμερα πιστεύοντας,οτι το κυνήγι - δολοφονία των ζώων θα σταματήσει την αναπαραγωγική τους ικανότητα ( τα υβρίδια αυτα γουρούνια γεννούν απο 6-10 μικρά )
🟠Οι 7 περιβαλλοντικοί φορείς-που ειρήσθω εν παρόδω μεγαλώνουν-σύντομα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος,γιατι μείωση των "αγριόχοιρων" δια της δολοφονίας τους -κυνήγι τους δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί .
Ας το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι .
🟠Και επειδή πλέον τα ζωα αυτά δεν θα βγουν από τη ζωή μας γιατί ενα σκοτώνεις 8 γεννιούνται - κάτι σα τα αδέσποτα κατοικίδια δηλαδή -, καλο είναι να μάθουμε να ζουμί με αυτά , όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πολιτισμένες χωρες.
🟠Είναι ζώα ακακα, δεν ενοχλούν αν δεν τα ενοχλήσεις, και έχουν αρχίσει να εγκλιματίζονται στην κοινωνία-ζούγκλα των ανθρώπων .Απλα πρέπει να ενημερωθούμε για το πως τα αντιμετωπίζουμε .
🟠ΥΓ
Προς κυνηγούς
Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο και τρώει σχεδόν τα πάντα. Τρέφεται κυρίως τη νύχτα και το διαιτολόγιό του συμπεριλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης.
*Πανελλήνια φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου