Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

 Προβολή ντοκιμαντέρ "Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ"


Την ταινία θα παρουσιάσει ο δημιουργός της Θωμάς Σίδερης, και θα συζητήσουμε μαζί του.
Το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη μάς μεταφέρει στο βασανισμένο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020 που οι Αρμένιοι καλούνται να εγκαταλείψουν σπίτια, περιουσίες, χωράφια και τους νεκρούς τους.
Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, όσο κρατά ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, το πολυπαθές Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μία αμφισβητούμενη περιοχή, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που διεκδικούν και οι δύο εχθρικές χώρες. Μετά τη συμφωνία ειρήνης το φθινόπωρο του 2020, τα σύνορα οριοθετούνται εκ νέου και οι Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπίτια, περιουσίες, χωράφια και τους νεκρούς τους. Ταυτόχρονα, οι επί χρόνια εκδιωγμένοι Αζέροι, πρώην κάτοικοι της περιοχής, δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν.
Σύνορα που μετακινούνται, παραλογισμός, οργή και οδύνη. Μέσα σε όλα αυτά, γνωρίζουμε τον Σεργκέι, έναν Αρμένιο αγρότη που καλλιεργεί ροδιές, ο οποίος διαπιστώνει ότι, σύμφωνα με την νέα συνθήκη, μέρος του χωραφιού του τού ανήκει, ενώ ένα άλλο τμήμα ανήκει πλέον στον εχθρό. Ποιος δικαιούται να γεύεται τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου