Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

                 Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές


Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων εορτάζεται για δεύτερη χρονιά με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών. Διοργανώνεται από 100 διαφορετικούς οργανισμούς και σε αυτή συμμετέχουν 44 χώρες.
Σύμφωνα με το Techblog.gr, εκτιμάται ότι 50 εκ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων δημιουργήθηκαν παγκοσμίως το 2018, οι μισοί από αυτούς αφορούσαν προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές, οθόνες, smartphones, tablets και τηλεοράσεις. Οι υπόλοιποι 25 εκ. ήταν μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως εξοπλισμός ψύξης και θέρμανσης.
Μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται κάθε χρόνο που σημαίνει ότι 40 εκ. τόνοι κάθε χρόνο τοποθετούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής (χωματερές), καίγονται ή εμπορεύονται παράνομα. Αυτός ο ακατάλληλος χειρισμός των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια πολύτιμων και κρίσιμων πρώτων υλών από την αλυσίδα εφοδιασμού και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνίας μέσω της παράνομης μεταφοράς αποβλήτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα ηλεκτρονικά προϊόντα περιέχουν έναν αριθμό τοξικών ουσιών επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία, με κίνδυνο για το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, τους πνεύμονες και τα νεφρά, καθώς και συνδέσεις με ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα τοξικά υπολείμματα μπορούν να διαρρεύσουν και να μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα που περιβάλλονται από τις τοπικές κοινότητες που αναπτύσσουν τη διατροφή, το κυνήγι και τα ψάρια. Οι επικίνδυνες ουσίες εξαπλώνονται επίσης σε άλλες ηπείρους μέσω του αέρα και της θάλασσας.
Τι μπορείτε να κάνετε
– Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
– Επιλέξτε συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο με επισκευή ή αναβάθμιση.
– Εξετάστε αν κάποιος άλλος μπορεί να βρει τη συσκευής σας χρήσιμη όταν δεν την χρησιμοποιείτε πλέον. Πουλήστε την ή χαρίστε την.
– Ανακυκλώστε την συσκευής σας στο τέλος της ζωής της.
greenagenda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου