Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Πρωτοβουλία για μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων,

που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας και για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων


Οι δυο τελευταίες δεκαετίες είναι περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν συντελεστεί ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας, όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης πληθώρας ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς. Κάποιες από αυτές παρουσιάζονται σαν αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους. Χρειάζεται αρκετή συζήτηση, ως προς αυτό. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δε γίνεται τυχαία, αφού είναι προϊόντα κρατικών ή διακρατικών σχεδιασμών και επιχειρηματικών επιδιώξεων μεγάλης κλίμακας, που δεν έχουν πεδίο αναφοράς μόνο τη δική μας χώρα.
Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν και τρομάζουν, αφενός εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας των ενεργειακών έργων και των επιπτώσεών τους και, αφετέρου, εξαιτίας της ενεργειακής «φρενίτιδας» των ημερών μας, που -ολοφάνερα- πυροδοτείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μπορούν να διακρίνουν είναι η καθημερινή επιδείνωση των όρων της ζωής τους, σε όλα τα επίπεδα (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό κλπ.).
Για τα τοπικά και θεματικά κινήματα στο χώρο της ενέργειας το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις, ούτε καν να τις ερμηνεύσουν με έναν ενιαίο τρόπο. Ενώ αντιλαμβάνονται, όλο και περισσότερο, την ανάγκη να δράσουν ενιαία, εμφανίζονται αμήχανα και ανήμπορα να περιγράψουν ένα πειστικό πλαίσιο αρχών που θα τεκμηριώνει αυτήν την ανάγκη και θα περιγράφει κάποιους βασικούς κοινούς στόχους. Αυτήν την αδυναμία δεν μπορούν να κρύψουν, φυσικά, περιστασιακές συνεργασίες ή συμπράξεις, που μένουν στην επιφάνεια των προβλημάτων και που έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα τώρα, που κάποιες επιλογές τείνουν να πάρουν οριστικό χαρακτήρα.
Υπήρξαν, στο παρελθόν, κάποιες απόπειρες δικτύωσης κινημάτων, μόνο που αφορούσαν επιμέρους δραστηριότητες, οι στοχεύσεις τους ήταν σχετικά περιορισμένες και είχαν μικρή διάρκεια. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι πιο φιλόδοξο, που να αγκαλιάζει όλο το φάσμα των αντιστάσεων και των κινηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας. Και αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει με κάτι λιγότερο από μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση, με δημόσια, ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς καχυποψίες, χωρίς αυτοπεριορισμούς και χωρίς το φόβο της έκθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων. Για να δράσουμε από κοινού, πρέπει πρώτα να γνωριστούμε μεταξύ μας ουσιαστικά. Αυτό είναι κάτι που μας λείπει.
Βασικός στόχος μιας τέτοιας συνάντησης -πιστεύουμε ότι πρέπει να- είναι ο αδιαμεσολάβητος διάλογος και η παρουσίαση όλων των οπτικών, μέσω των οποίων η κάθε συλλογικότητα προσεγγίζει τα ζητήματα της ενέργειας, ξεκινώντας από τα πιο απλά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό της αναγκαιότητας της κοινής δράσης. Θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι/ες, ωστόσο δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι βαθύτερη επιθυμία μας είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση ευρύτερων μετώπων, που θα συμβάλλουν στη μαζικοποίηση και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων μας. Όσος χρόνος και όση προσπάθεια χρειαστούν γι’ αυτό.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις και προθέσεις, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλες τις συλλογικότητες, που εμπλέκονται σε ενεργειακές δραστηριότητες κάθε είδους, σε μια
πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση, στην Αθήνα,
το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Γενάρη 2020
Από μέρους μας, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το διάστημα μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης να αποτελέσει περίοδο ανάπτυξης ενός δημιουργικού, δημόσιου διαλόγου, που θα κορυφωθεί σε αυτήν. Σε αυτήν την επιδίωξη, θα συνεργαστούμε στενά με όλες τις συλλογικότητες, που νιώθουν την ίδια ανάγκη με μας.
30/10/2019
Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων («Άγραφα SOS»)
διεύθυνση επικοινωνίας: meeting4energy@gmail.com
σελίδα f/b: Συνάντηση για την ενέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου