Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

 Όμιλος Φίλων του Δάσους, 30 χρόνια ζωής και αγώνα.






Μια εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και παρακολουθήσαν δεκάδες μέλη και φίλοι, με τη συμπαράσταση του ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, Π.Ε Φθιώτιδας -ΟΠΑΣΤΕ, παρουσία του βουλευτή Φθιώτιδας κου Σαρακιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη κου Αποστολόπουλου, των Αντιδημάρχων Ρουμποτιά, Φώσκολου και Τζούφλα, δημοτικών συμβούλων , του υποψήφιου Βουλευτή κου Αγγελακόπουλου και του υποψηφίου Δημάρχου κου Ιακωβή, εκπροσώπων συλλογών και φορέων
Ο ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ ιδρύθηκε το 1992 με κύριο σκοπό τη δραστηριοποίηση των πολιτών για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού μας.
Τριάντα τέσσερα ιδρυτικά μέλη αλλά και εκατοντάδες πολίτες που συνεχίζουν 30 χρόνια μετά, πάντα με το ίδιο μεράκι και ευαισθησίες για το περιβάλλον, αλλά και που αγωνίζονται μαζί μας ή από διαφορετικά μετερίζια, για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη πόλη, πάντα με γνώμονα την βιωσιμότητα και την αειφορία.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023 στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ» στην Λαμία, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους κος Πάρης Φούντας, που έκανε εκτενή αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχόλησαν τον ΟΜΙΛΟ όλα αυτά τα χρόνια, στους αγώνες αλλά και τις δράσεις του, που υπηρετούσαν πάντα το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ η κα Ράγκου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του ΟΜΦΙΔΑΣ.
Με συνέχεια και συνέπεια αντιμετωπίσαμε προβλήματα που πολλά από αυτά, δυστυχώς μας απασχολούν διαχρονικά.


















Η δράση μας ξεκινά με πρώτη έδρα στην οδό ΣΚΛΗΒΑΝΙΩΤΗ 14 για να βρεθούμε λίγα χρόνια αργότερα στη οδό ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 101 και πριν ένα χρόνο αποκτήσαμε έδρα στην ΟΔΟ ΚΡΑΒΑΡΙΤΟΥ 3, στη ΛΑΜΙΑ, σε χώρο που μας παραχώρησε ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ.
Η δράση του Ομίλου όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική και σημαντική σε μια σειρά προβλημάτων όπως, η χημική ρύπανση του Μαλιακού και του Σπερχειού ,οι παράνομες αμμοληψίες, η παράνομη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στην Οίτη αλλά και η πρόθεση να μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, η καταπάτηση του Ξηριά και τόσα αλλά, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνέδρια Πανελλήνιας Εμβέλειας με κορυφαίο το Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, το ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, και δεκάδες ημερίδες.
Σημαντική δραστηριότητα του Ομίλου η έκδοση της διμηνιαίας Εφημερίδας «ΔΡΥΑΣ» μια συλλογική προσπάθεια των μελών και συνεργατών μας, που εκδόθηκε το 1994.


Με σεβασμό στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία δώσαμε στην εφημερίδα την ονομασία των αρχαίων θεοτήτων των δασών, τις «ΔΡΥΑΔΕΣ», μιάς και οι σκοποί του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ. έχουν άμεση σχέση με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Η «ΔΡΥΑΣ» που ξεκίνησε τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 1994 με 8 σελίδες και 2μηνιαια έκδοση.
Όλα τα φύλλα της Εφημερίδας -119 συνολικά – βιβλιοδετήθηκαν σε δύο τόμους και παραδόθηκαν στους παρευρισκόμενους, με σκοπό είναι παραμείνουν στα χέρια των κυρίως υπεύθυνων για την προστασία, διατήρηση και βελτιοποίηση του Περιβάλλοντος, όπως ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Δασαρχείο, η Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , το ΚΠΕ, ο φορέας προστασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, η βιβλιοθήκη Λαμίας , τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά και σε σχολικές μονάδες που θα αποτελέσει τη βάση συσσωρευμένης γνώσης για περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ένα από τα Ιδρυτικά και δραστήρια μέλη του Ομίλου και Γραμματέας επι σειρά ετών κος Σταύρος Μπλούκας.
Σας ευχαριστούμε όλους εσάς που μας στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια,εσείς είστε η φωνή και η δύναμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου