Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

 Εκδήλωση μνήμης για τον Γιώργο Κολέμπα - Ήμασταν όλοι εκεί!


Η εκδήλωση μνήμης για τον Γιώργο Κολέμπα έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023 στον όμορφο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.
Ήμασταν εκεί. Φίλοι, συγγενείς, συναγωνίστριες και συνοδοιπόροι του Γιώργου. Νέοι και παλιοί που εμπνεύστηκαν από το έργο ζωής που μας κληροδότησε. Αποτίσαμε φόρο τιμής και εκτίμησης σε έναν άνθρωπο που, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεύρεση, είχε αποκτήσει ένα διακριτό ρεύμα ανθρώπων που παρακολουθούσε και διάβαζε τη σκέψη του.
Ο Γιώργος υπήρξε ένας οραματιστής με σημαντικό συγγραφικό έργο και μακρόχρονη, ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά και την οικολογία, στην αποανάπτυξη-τοπικοποίηση και την άμεση δημοκρατία. Ο απροσδόκητος θάνατός του από κορωνοϊό μάς είναι ακόμη ασύλληπτος.
Η εκδήλωση άνοιξε με το διάβασμα μιας επιστολής από την οικογένειά του. Έπειτα τον λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι ομιλητές.
Ο οικοπαραγωγός Απόστολος Σέληνας μας θύμισε κάποιες από τις δραστηριότητες του Κολέμπα. Το 1994, ο Γιώργος συμμετείχε ως επισκέπτης αρχικά στην οικογιορτή της Θεσσαλονίκης και έπειτα πια για πολλά χρόνια αποτέλεσε διοργανωτής σε πολλές οικογιορτές – στον Βόλο και αλλού. Ήταν πάντοτε παρών.


Συμμετείχε στο περιοδικό Νέα Σελήνη, το οποίο ένωνε για χρόνια τις φωνές των βιοκαλλιεργητών και των φυσιολατρών. Ταυτόχρονα, πήρε μέρος στον αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα μέσω του “Συντονιστικού ενάντια στα μεταλλαγμένα” – ένας αγώνας που τελικά αφύπνισε την κοινή γνώμη και ήταν νικηφόρος, καθώς απαγορεύτηκε η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα.
Το 2002, ο Γιώργος ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Οικοκοινοτητα – μια προσπάθεια για μιαν άλλη βιολογική γεωργία, πέρα από τον «εναλλακτικό-πράσινο καπιταλισμό».


Στο Πήλιο, δημιούργησε και κατοικούσε σε μία από τις πρώτες βιοκλιματικές κατοικίες στη χώρα, με εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων του περιβάλλοντος. Το αγρόκτημά του είχε μια αρκετά καλή διατροφική αυτάρκεια ενώ πάντα πίστευε πως η βιοκαλλιέργεια ήταν η πράξη της οικολογικής συνείδησης. Ο Σέληνας έκλεισε λέγοντας: «ο Γιώργος υπήρξε ο πιο σπουδαίος άνθρωπος στη ζωή μου».
Στη συνέχεια, ο Φώτης Κατέβας της Ευτοπίας αναφέρθηκε στο πώς ο Γιώργος ενέπνευσε τη νέα γενιά οικολόγων και ακτιβιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προτιμούσε πάντα να ακούει, παρά να μιλά. Οι εκδηλώσεις μαζί του αποτελούσαν λειτουργίες από τις οποίες έβγαινες καλύτερος άνθρωπος». Ο Γιώργος έβαζε οξυγόνο στη συζήτηση. Υπήρξε το αντίδοτο κατά του μισανθρωπισμού και υπέρ της συνεργασίας των ανθρώπων.
Τα ίδια βεβαίωσε και ο Ηλίας Ζιώγας σχετικά με την πραότητα και την ευγένια του Γιώργου: «Είχε από τα πιο γλυκά χαμόγελα που έχω δει σε άνθρωπο. Από τις αρχές του “Σπόρου” ήταν ενθαρρυντικός μαζί μας για την άμεση δημοκρατία και τις κολεκτίβες εργασίας. Μας στήριξε στο να ανοίξουμε για πρώτη φορά στη χώρα μία κολεκτίβα εργασίας αλληλέγγυας οικονομίας. Ήταν ο ίδιος μία γέφυρα ιστορίας στο να πιστέψουμε ότι αυτό που επιχειρούσαμε δεν ήταν ουτοπικό – γι’ αυτό και ο Γιώργος υπήρξε το 15ο επίτιμο μέλος του συνεταιρισμού Συν Άλλοις».
Ο Γιώργος ήταν πολυθεματικός, έκανε σύνδεση θεωρίας και πράξης. Είχε ισχυρές θέσεις αλλά χωρίς στενές ιδεολογικές απόψεις.
Η καλλιτέχνιδα Κάτια Γέρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος μάς πρότεινε ένα άλλο πλαίσιο ζωής. Έναν άλλον ουμανισμό».
Στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου έζησε και σπούδασε, ανήκε σε μία αντιδικτατορική παρέα νέων. Βρέθηκε εκεί με πόσους ακόμη ανθρώπους –100, 200 νεαρά άτομα συναγωνιστές και συναγωνίστριες– στον ιστορικό Φοιτητικό Σύλλογο Μονάχου. Οι παλιοί συμφοιτητές του, που μίλησαν από το κοινό, μας εξήγησαν πώς αγωνίστηκαν μαζί για την προοπτική να γυρίσουν κάποτε πίσω στην Ελλάδα… Διεκδίκησαν το δικαίωμα της επιστροφής τους σε μία χώρα δίχως δικτατορία!
Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετά άτομα που τον γνώριζαν. Μίλησαν επίσης άνθρωποι από την «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ – Συνέλευση για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία» στην οποία ο Γιώργος ήταν από τους πρωτεργάτες. Εκεί, σε αυτές τις συνελεύσεις, ήταν που μιλούσε εκτενώς για την ιδέα της αποανάπτυξης και της τοπικοποίησης.
«Ο οικο-φιλόσοφος Γιώργος συνέδεε την οικολογία με την αυτονομία και την αυτονομία με την οικολογία», διαπίστωσε κάποιος άλλος.
Η Μαλάμω που ήρθε από την πολύπαθη Εύβοια μάς θύμισε: «Αυτή την εποχή ο Γιώργος μάς κέρναγε κεράσια…» Τελευταία και πιο πρόσφατη συνεισφορά του Κολέμπα, μας θύμισε η ίδια, ήταν η ιδέα των Κοινοτήτων συγκατοίκησης-διαβίωσης ηλικιωμένων. Αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούν αυτή την ιδέα στη χώρα.
Τη συζήτηση έκλεισε ο συνοδοιπόρος και αδελφικός φίλος του Κολέμπα, Γιάννης Μπίλλας. Με έκδηλη συγκίνηση, μας μίλησε για τα προτάγματα που μοιράζονταν οι δυο τους στα βιβλία, για την Κοινότητα των Κοινοτήτων, για την ανάγκη της προεικόνισης μιας άλλης κοινωνίας στο σήμερα. Για το αδιέξοδο του καπιταλισμού και τη φενάκη της απεριόριστης ανάπτυξης, είτε εκ των δεξιών είτε εκ των αριστερών, που θέτει πια σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της ανθρωπότητας πάνω στη Γη.
Μας προσκάλεσε να δουλέψουμε ζωηρά ώστε να ανασυσταθεί η δικτύωση ανθρώπων πάνω στις ιδέες αυτές, στο εμείς και στο τώρα. Αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον Γιώργο… από κοινού.
Το βράδυ, ήπιαμε κρασί και τσίπουρο στη μνήμη του και με την υπόσχεση να ξανανταμώσουμε…
*aftoleksi.gr
Το ιστολόγιο του Κολέμπα www.topikopoiisi.eu θα συνεχίσει να υπάρχει ως αρχείο του έργου του Γιώργου. Όσες και όσοι δεν είχαν την τύχη έως σήμερα να το γνωρίζουν, θα έχουν ακόμη τώρα την ευκαιρία. Οι συχνές αναδημοσιεύσεις της Τοπικοποίησης σε άρθρα του Αυτολεξεί και αντιστρόφως, η ανταλλαγή απόψεων, κειμένων και η διάχυση της γνώσης μεταξύ των δύο ιστοτόπων θα μας λείψει βαθύτατα.
Κείμενα του Γιώργου Κολέμπα που φιλοξενήθηκαν στο Αυτολεξεί:
Ο σπόρος που έριξες Γιώργος Κολέμπας ελπίζουμε να δώσει καρπούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου