Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

                                                      Επιστροφή... στη βρύση!   


                            ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ;
Το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, ένα περιβαλλοντικό αγαθό που εξασφαλίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Αποτελεί δημόσιο αγαθό που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική διάσταση, και μάλιστα σημαντική, εξαιτίας των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διανομής και διάθεσής του.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας «Απο‐Τιμώντας το Νερό» του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (2011‐2012) σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα, η προέλευση του νερού του δικτύου είναι άγνωστη για την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Το 55% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει ότι το νερό της πόλης μεταφέρεται συχνά από μακρινές αποστάσεις, με σημαντικό περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό κόστος και ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητική ποιότητα για πόσιμη χρήση, το νερό υφίσταται επεξεργασία, ενώ παράλληλα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι ποιότητας.
Είναι φανερό, ότι οι διαδικασίες παραγωγής νερού, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως και το γεγονός ότι το νερό, συγκεκριμένα, του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας, είναι από τα ποιοτικότερα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας, ανασφάλειας, ακόμα και καχυποψίας, ως προς την καταλληλότητα του νερού του δικτύου.
Με την πρωτοβουλία «Επι‐στροφή στη Βρύση» απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, αλλά και σε επιχειρήσεις καθώς και σε αρμόδιους δημόσιους φορείς στοχεύοντας στην:
προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος ύδρευσης σε δημόσιους χώρους
προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε επιχειρήσεις και σχολεία, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου
*Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθμισης της Οδηγίας 2000/60 για την πολιτική των υδάτων, καλώντας πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη πανευρωπαϊκή δράση Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater.
Μέσα από την κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία, πολίτες και φορείς της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τα ύδατα στην Ευρώπη. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση της Οδηγίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική βάση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων. Ζητούμε να διατηρηθούν τα υψηλά της πρότυπα όπως αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη δείχνουν ελάχιστη θέληση ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναποτελεσματικά Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, τα Προγράμματα Μέτρων που δεν εφαρμόζονται, την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους, καθώς και από την υπερβολική χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τύπων απαλλαγών που προβλέπονται στο πλαίσιο της Οδηγίας, ζητούμενο δεν είναι απλά να διατηρηθεί η Οδηγία, αλλά να ενισχυθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη χώρα μας. Η επιτυχία στην εφαρμογή πολιτικής για τα ύδατα, όπως έχει πάγια υποστηρίξει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, εξαρτάται από τη στενή συνεργασία και τη συνεπή δράση στο επίπεδο της ΕΕ, των κρατών μελών και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από την πληροφόρηση, τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και τη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών.
Η εκστρατεία «Προάσπισε το Νερό» - #ProtectWater απαντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της πολιτικής των υδάτων πρέπει να αλλάξει [1]. Η εκστρατεία θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών νόμων - και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.
Υποστηρίζουμε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό είναι κατάλληλη για το σκοπό της και έχει στόχο να επιτύχει την προστασία και αποκατάσταση των υδάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, δηλαδή είναι αποτελεσματική, αποδοτική, συναφής, συνεκτική και επωφελής.
Τη δράση οργανώνουν και προωθούν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις European Environmental Bureau (EEB), BirdLife, WWF-European Network, Friends of the Earth κ.α.
Οι θέσεις στα ελληνικά προετοιμάστηκαν από τις οργανώσεις: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria.
[1] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί αυτή την περίοδο μία εις βάθος αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ύδατα. Ο έλεγχος καταλληλότητας αποτελεί μέρος του ευρύτερου Προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (Regulatory Fitness and Performance Programme -REFIT) και εξετάζει κατά πόσο η νομοθεσία αυτή πετυχαίνει τον σκοπό της. Πιο συγκεκριμένα αξιολογεί κατά πόσο συμβάλλουν με έναν αποδοτικό και συνεκτικό τρόπο στην προστασία των υδάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου