Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Θα παραλύσει ο Βόλος για την καύση των σκουπιδιών.


Μαζικό πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων, πολιτών και μαζικών φορέων την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και την παράλληλη κήρυξη γενικής τοπικής απεργίας στον Βόλο δρομολογεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim).

Στόχος είναι εκείνη τη μέρα να νεκρώσει η οικονομία του Βόλου, να κλείσουν τα πάντα (καταστήματα, επιχειρήσεις, καφετέριες,
τσιπουράδικα, δημόσιες υπηρεσίες και εκπαίδευση), προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα κατά της καύσης σκουπιδιών. Η συγκέντρωση συμβολικά θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου και θα καταλήξει με πορεία προς την ΑΓΕΤ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ζητά τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα της καύσης σκουπιδιών και της δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων SRF από τον Δήμο Βόλου με προδιαγραφές μόνο για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλαδή με «φωτογραφημένο» αποδέκτη την ΑΓΕΤ.

Εφόσον υπάρξει άρνηση, η επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα να οργανώσει ένα τέτοιο δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές. Εξάλλου, η επιτροπή απαιτεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εγκαταστήσει σύστημα μόνιμων και διαρκών μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να ξεκινήσει μετρήσεις της συσσωρευμένης ρύπανσης στο έδαφος περιμετρικά της ΑΓΕΤ, ώστε να διαπιστωθεί η εξέλιξη του φαινομένου.

Τέλος, θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία θα συναντηθούν πολίτες και φορείς της πόλης για να συζητήσουν το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και θα προταθεί ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον μέσα από ζύμωση ιδεών και προτάσεων.

Συνάντηση φορέων
Ολες οι παραπάνω κινήσεις δρομολογούνται έπειτα από τον διάλογο που προέκυψε με τους εκπροσώπους των φορέων, των συλλόγων και των συλλογικοτήτων του Βόλου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον χώρο του Πανεπιστημίου της πόλης.

«Ολοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες, ως πολίτες και ως φορείς που εκπροσωπούν πολίτες. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα βλάψει την τοπική οικονομία και τη βιωσιμότητά κλάδων, όπως ο τουρισμός, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανία τροφίμων κοκ. Γι’ αυτό και όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας», αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής.
http://www.efsyn.gr

http://epitropiagonavolou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου