Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

                                                                   ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: 
           ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΙΑΓΙΑΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 



Στα αγγλικά υπάρχει μία έκφραση, το «make the most out of something». Σημαίνει να παίρνεις ό,τι περισσότερο μπορείς από κάτι, να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρον. Κάτι σαν αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας. Ένα ύφασμα είχε εκατομμύρια χρήσεις, τα πάντα επαναχρησιμοποιούνταν, φαγητό δεν πετιόταν ποτέ, κάθε τι γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης ξανά και ξανά.
Αυτό που συνήθιζαν να κάνουν οι γιαγιάδες, με τον καιρό όχι απλώς ξεχάστηκε, αλλά έγινε και παράδειγμα προς αποφυγή. Η ευμάρεια και τα χρόνια του εύκολου πλουτισμού έφεραν μία καταναλωτική έκρηξη, όπου οι συνήθειες της γιαγιάς δεν χωρούσαν. Η επαναχρησιμοποίηση ταυτίστηκε με την κακή οικονομική κατάσταση και εξοβελίστηκε στο πυρ το εξώτερον.
Μόνο που τελικά για όλα υπάρχει ένα κόστος… Και το κόστος της υπερκατανάλωσης το πληρώνει εδώ και δεκαετίες το ίδιο μας το «σπίτι», ο πλανήτης μας, τον οποίο κοντεύουν να «καταπιούν» τα σκουπίδια και η κλιματική αλλαγή.
Αυτούς τους κινδύνους κάποιες χώρες, όχι μόνο τους έχουν αντιληφθεί, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους αντιμετωπίσουν.
Με λίγα λόγια, οι συνήθειες της γιαγιάς είναι ξανά τάση, όχι υπό την έννοια όμως της μόδας, αλλά ως επιτακτική ανάγκη για να αλλάξουμε νοοτροπία και να διασφαλίσουμε την ίδια μας τη ζωή. Επειδή μάλιστα χρειαζόμαστε έναν όρο ακόμα πιο σύγχρονο, που να αποτυπώνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να μάθουμε να μιλάμε για κυκλική οικονομία.
Τι είναι η κυκλική οικονομία
Ο όρος, μπορεί στην Ελλάδα ακόμα να μην είναι πολύ οικείος, είναι όμως πλέον του βεβαίου ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσει πολύ, όπως ήδη απασχολεί πολλές χώρες αλλά και θεσμούς σαν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οικονομικό μοντέλο, στο οποίο οι πόροι χρησιμοποιούνται με πιο βιώσιμο τρόπο. Μέχρι τώρα η οικονομία μας είναι γραμμική: παράγουμε, καταναλώνουμε και δημιουργούμε απορρίμματα. Στην κυκλική οικονομία αφού καταναλώσουμε, επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε, επιδιορθώνουμε. Εν ολίγοις δεν πρόκειται απλώς για ανακύκλωση, αλλά για ένα πιο ολιστικό μοντέλο, το οποίο ήδη εφαρμόζει η Φινλανδία, μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει ο οδηγός στο άρμα που θα οδηγήσει τον πλανήτη σε έναν άλλο τύπο οικονομίας. Στη σκανδιναβική αυτή χώρα εφαρμόζονται ήδη καινοτόμες λύσεις που προέρχονται από τη στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έχουν κερδίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω του εύρους του πεδίου εφαρμογής τους αλλά και εξαιτίας της πραγματιστικής προσέγγισης που έχουν.
Ένας μεγάλος αριθμός φινλανδικών επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει προσεγγίσεις κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητές του. Για παράδειγμα όσον αφορά τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού της Φινλανδίας, σχεδόν όλα τα υλικά ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων ή για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Η Φινλανδία υπερέχει επίσης σε διάφορες λύσεις, όπως τη διαχείριση των αποβλήτων (ολόκληρες πόλεις ηλεκτροδοτούνται από τα σκουπίδια), ή τα τρόφιμα του μέλλοντος. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έφτιαξε εθνικό οδικό χάρτη για αυτά τα θέματα, περιγράφοντας το δρόμο για τη βιώσιμη ευημερία και το μέλλον, ενώ ίδρυσε και το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία (WCEF, το πρώτο πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι το 2017).
Οσα ήδη κάνει είναι πολύ σημαντικά και πρωτοποριακά και γι’ αυτόν τον λόγο κάλεσε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, που έχει ως αποτέλεσμα να συντελεστούν μικρά ή και μεγαλύτερα θαύματα. Στην αποστολή συμμετείχε και το protothema.gr, το μοναδικό μέσο από την Ελλάδα που επελέγη, το οποίο σήμερα σας παρουσιάζει μία γεύση από το μέλλον, το οποίο ευχόμαστε κάποια στιγμή να φτάσει και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου