Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Κείμενο συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων του Βόλου εναντίον της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ Α.Ε.


Πάνω από ένα χρόνο τώρα, παρακολουθούμε τον αγώνα των κατοίκων του Βόλου εναντίον της επικίνδυνης διαδικασίας καύσης σκουπιδιών, από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Α.Ε. και εναντίον της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής SRF στο δήμο Βόλου. Η κοινωνία του Βόλου μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τοξικές και άκρως επικίνδυνες ουσίες, προϊόντα της καύσης των στερεών απορριμμάτων.
Σε αυτές τις οριακές στιγμές για τον αγώνα τους, δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, αλλά και όλης της κοινωνίας του Βόλου που συμμετέχει και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα τους. Εκφράζουμε ανεπιφύλακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε έναν αγώνα που είναι αγώνας όλων μας. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής τους, γιατί ο αγώνας τους ενάντια στην επικίνδυνη διαδικασία καύσης απορριμμάτων μας αφορά όλους! Παλεύουμε όλοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης συμβατό με τους φυσικούς ρυθμούς των οικοσυστημάτων και λιγότερο συγκρουσιακό. Σε ένα τέτοιο μοντέλο, οι πρακτικές της καύσης δεν έχουν θέση. Αντίθετα, προβάλλονται πιο φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, αλλά και η παραγωγή ενέργειας από ήπιες πηγές. Καλούμε τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να αποκηρύξουν τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές όπως η καύση και να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο αγώνας της κοινωνίας του Βόλου δεν αφορά μόνον την καθαρή ατμόσφαιρα και την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι μια μετατόπιση του σημείου ισορροπίας προς αξίες συμβατές με τη συνύπαρξη, την αρμονία, την αειφορία. Χωρίς περιβάλλον και υγεία δεν μπορούμε να επιδιώξουμε καμιά ευημερία. Οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και όλης της κοινωνίας του Βόλου, είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας, ένας αγώνας να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής τους και να ασκήσουν κυριαρχία στον τόπο τους. Οι πολίτες είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους. Στη σημερινή πολιτικο-οικονομική συγκυρία, τέτοιες κινητοποιήσεις είναι τελικά και αγώνας για τη δημοκρατία.
Δυστυχώς, τέτοιες δράσεις πολιτών σήμερα συχνά δοκιμάζουν την κρατική βία και καταστολή, που καταπατά και παραβιάζει κατάφωρα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να εφαρμοστούν άλλες πρακτικές, όταν πρέπει να υποβαθμιστεί η ποιότητα του περιβάλλοντος και να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, υπέρ μιας συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου-χρηματοπιστωτικού συστήματος, εταιρειών και ελεγχόμενων ΜΜΕ, εξαθλιώνοντας την κοινωνία.
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ποιότητα ζωής, γίνονται θυσία στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων, πολιτικών φιλοδοξιών κι ενός άγριου νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, που στην Ελλάδα δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του. Το χρέος υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, εργαλείο πολιτικής και εθνικής καθυπόταξης για τη χώρα μας. Με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, οι κυβερνήσεις απεμπόλησαν το δικαίωμα και την υποχρέωση να δρουν για το κοινωνικό καλό.
Η μόνη ελπίδα που υπάρχει, είναι αυτή που εμείς θα δημιουργήσουμε, μέσα από τις συλλογικότητες μας, με τους αγώνες και την αντίσταση μας στη ζοφερή πραγματικότητα.



Όμιλος Φίλων του Δάσους (Λαμία)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου