Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

“Γιορτή ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ”, 14,15 Σεπτεμβρίου 2019-Σταγιάτες Πηλίου


“Ούτε ο Φιλελευθερισμός ούτε ο Μαρξισμός, που είναι ο σημαντικότερός του αντίπαλος, δε φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν μεγάλες ελπίδες για τη λύση των ογκωδών προβλημάτων που απειλούν να μας συντρίψουν. Εξαιτίας αυτού αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για μια τρίτη θέση που εκδηλώθηκε στις μελέτες για τον Κοινωνικό ανθρωπισμό, τον Κοινοτισμό και άλλες παραδόσεις κοινωνικού κριτικισμού οι οποίες επισκιάστηκαν από τις κυρίαρχες παραδόσεις που προέρχονται από το Διαφωτισμό. Η έρευνα για ένα Τρίτο δρόμο, ούτε φιλελεύθερο ούτε μαρξιστικό, αντανακλά τον αυξανόμενο φόβο ότι οι άνθρωποι δεν ελέγχουν πλέον τη ζωή τους.” Κρίστοφερ Λας / Πρόοδος η τελευταία δεισιδαιμονία.
Εδώ και 2 χρόνια, άτομα, ομάδες και κινήματα συνανταμώνονται στις Σταγιάτες Πηλίου με στόχο να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο νοημάτων και αξιών προς μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία, καθώς και να δράσουν συλλογικά απέναντι στην επέλαση του εξορυκτικού καπιταλισμού, αλλά και στηρίζοντας την δημιουργία κοινοτήτων που βιωματικά θα παράγει έναν άλλο νέο κόσμο.Η πολύχρονη πορεία ζωής όλων αυτών των ανθρώπων και ομάδων έχει αποδείξει ότι υπάρχουν υγιή και δυναμικά κοινωνικά κύτταρα, οι δράσεις των οποίων επιθυμούν να συναντηθούν και να συντονιστούν, έτσι ώστε να εκφραστεί η κοινή πολιτική τους φιλοσοφία, σε μια προοπτική μετασχηματισμού που ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνία που θα στηριχθεί:
  •  στο αποαναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας των αναγκών, της επάρκειας και του μικρότερου οικολογικού αποτυπώματος στη βάση της αφθονίας των υλικών και άυλων Κοινών,
  •  στην κοινοτική οργάνωση με βάση την προσωπική και συλλογική αυτονομία,
  •  σε αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και στη θέσμιση της άμεσης δημοκρατίας με τη μορφή του ομοσπονδιακού Κοινοτισμού.
Η Από Κοινού Συνέλευση επιδιώκει αυτήν την σύγκλιση των ”παραγωγικών δυνάμεων” στην δημιουργία ενός ελκυστικού προγράμματος για την μετάβαση του έθνους/κράτους σε μια άμεση, συμβουλιακή, κοινωνική και οικολογική δημοκρατία με βάση την τοπικήαυτοδιαχείριση/διοίκηση.Με αυτό το πνεύμα ενώνουμε τις σκέψεις μας σε αυτήν την γιορτή, στα ζητήματα της Ενέργειας και του Συνεργατισμού, για τα οποία αγωνιζόμαστε από κοινού τα τελευταία χρόνια, και τώρα, ίσως περισσότερο από πριν, είναι απαραίτητη η υπερ-τοπική δικτύωση και τα κοινά προτάγματα, στον δρόμο για την “Κοινότητα των Κοινοτήτων”.
Σας καλούμε όλ@ σε αυτήν την γιορτή για την Αποανάπτυξη, μέσα σε ένα περιβάλλον αυτοδιαχείρισης όπως αυτό στην κοινότητα των Σταγιατών , να μοιραστούμε ιδέες, απόψεις και δράσουμε Από Κοινού!
Θέατρο – Περίπατος – Μουσικές – Οικοτεχνία – Βιβλία – Συλλογική Κουζίνα – Χορτοφαγική διατροφή, μας περιμένουν σε αυτό το διήμερο στο Πήλιο, όπου η καλή διάθεση και η θέληση για δημιουργία φωτίζουν την καρδιά και μυαλό μας.
Ενας νέος άλλος κόσμος είναι εφικτός! Αλληλέγγυα και Κοινοτικά Από Κοινού Συνέλευση για την Αποανάπτυξη – τον Κοινοτισμό – την Άμεση Δημοκρατία.
Πρόγραμμα  ΓΙΟΡΤΗΣ  «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»             
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
13.00 Eργαστήριο: “Υγρό Απορρυπαντικό” από την ΒΙΟΜΕ
14.00 Συλλογική Κουζίνα
15.00 Θεματική  (Κινήματα) “Το ενεργειακό ζήτημα”
21.00 Συναυλία:
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
09.30 Περίπατος στις πηγές του νερού
11.00 Θεματική (Συνεργατικά) “Συνεργατισμός και Αυτοδιαχειριση”
14.00 Συλλογική Κουζίνα
15.30 Διαδραστική Παράσταση “Με γειά την δουλειά” από την ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου Boalitaria”
Πώς να φτάσετε στις Σταγιάτες
1. Με ΙΧ αυτοκίνητο
Όσοι χρησιμοποιήσετε την εθνική οδό θα βγείτε στην έξοδο για Βελεστίνο με κατεύθυνση το Βόλο. Πριν την είσοδο στην πόλη θα ακολουθήσετε την πινακίδα προς ΠΟΡΤΑΡΙΑ για να μπείτε στον περιφερειακό. Σας προτείνουμε την
έξοδο από τον περιφερειακό προς τα αριστερά, όταν συναντήσετε την πινακίδα για ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ. Μετά από περίπου 7 χιλιόμετρα, στο σημείο που θα
συναντήσετε προς τα δεξιά του δρόμου το καφενείο «ΠΡΟΦΗΛΙΟΝ», θα στρίψετε αριστερά και μετά από 2 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο πάρκινγκ του χωριού, μπροστά στο δημοτικό σχολείο. (Επισυνάπτεται σχετικός χάρτης με την διαδρομή).
Υπάρχει και η έξοδος για Μικροθήβες που οδηγεί στο κέντρο του Βόλου. Από το κέντρο θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για ΠΟΡΤΑΡΙΑ για να συναντήσετε τον
περιφερειακό. Θα στρίψετε δεξιά για να μπείτε στον περιφερειακό και όταν συναντήσετε την πινακίδα προς ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ θα στρίψετε αριστερά και θα ακολουθήσετε την πορεία όπως παραπάνω. (Επισυνάπτεται χάρτης με τη διαδρομή από το κέντρο της πόλης)
2. Με ΜΜΜ
Για μετακίνηση με το αστικό ΚΤΕΛ τηλεφωνήστε για πληροφοριες στο 24210 24232. Πέραν των τακτικών δρομολογίων θα δρομολογηθούν έκτακτα λεωφορεία από το Βόλο για Σταγιάτες και αντίστροφα πριν την συναυλία και μετά.
3. Μονοπάτια
Για όσους επιλέξουν το περπάτημα από τις Aηδονοφωλιές Βόλου μέχρι την πλατεία του χωριού (45΄άνοδος, 30΄κάθοδος) υπάρχει σηματοδοτημένο και συντηρημένο εύκολο μονοπάτι (σχετικός χάρτης)
4. Συνεπιβατισμός
Επίσης, ας φροντίσουμε να συνεννοούμαστε αρκετά καλά μεταξύ μας, ώστε το κάθε αυτοκίνητο να μεταφέρει το μέγιστο αριθμό ανθρώπων που ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στην γιορτή. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων και θα χαρείτε μια σχετικά μικρή πεζοπορία που μπορεί να είναι απόστασης έως 1 χιλιομέτρου μέχρι το κέντρο του χωριού.
Εδώ είναι η σελίδα στο fb που αφορά το Βόλο, για τη σχετική συνεννόηση του συνεπιβατισμού: https://www.facebook.com/groups/461405970734656/
4. Πάρκινγκ
Κατά το διήμερο, ο χώρος στάθμευσης δεν θα είναι δυνατός μέσα στο χωριό (εκτός ΑΜΕΑ). Τα αυτοκίνητα θα παρκάρονται κατά μήκος του δρόμου από το χωριό προς τον κεντρικό (1χλμ). Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τους ανθρώπους που εθελοντικά θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και να ακολουθείτε τις οδηγίες τους.
Φτάνοντας στον χώρο της ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ
Απολαύστε την όμορφη πλατεία, τους υπέροχους ανθρώπους και την εξαιρετική θέα και εντοπίστε τον πάγκο με την Γραμματεία από τον οποίο μπορείτε να ζητάτε όποιες πληροφορίες χρειάζεστε καθ’όλη την διάρκεια της Γιορτής.
Στην Από Κοινού Γιορτή μπορείτε να συμμετάσχετε ενέργάστις δράσεις/εργασίες της Γιορτής με τον εθελοντισμό σας. Επιλέξετε από την λίστα που θα βρίσκεται σε εύκολη πρόσβαση στον πάγκο της γραμματείας, την εργασία στην οποία επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε και συμπληρώστε την διαθεσιμότητά σας.
Kατά την διάρκεια της γιορτής, στην διάθεσή σας θα βρίσκονται πάγκοι με έκθεση προϊόντων Συνεργατικών Εγχειρημάτων όπως βιβλία από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, προϊόντα καθαρισμού από την ΒΙΟΜΕ, προϊόντα Αλληλέγγυου Εμπορίου από την ΣΥΝΑΛΛΟΙΣ, κηπευτικά και φρούτα από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΛΟΥ και άλλα συνεργατικά και οικολογικά προϊόντα.
Οι ώρες του προγράμματος θα τηρούνται όσο πιο πιστά είναι δυνατόν.Επιθυμούμε να είμαστε “ΩΡΑίοι” και να μην αποκλίνουμε από τις ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Σας ζητάμε συγνώμη εκ των προτέρων αν δεν τα καταφέρουμε.
Η διατροφή
Στον χώρο θα υπάρχει το βράδυ του Σαββάτου μαγειρική δραστηριότητα ώστε να μπορείτε να προμηθεύεστε -αντί μικρού κόστους- ονειρεμένα φαλάφελ και μαγικό μπεζερμέ. Θα υπάρχει επίσης μπύρα, κρασί και τσίπουρο. Στο χωριό λειτουργεί καφενείο που μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα της επιλογής σας.
Για να καλυφθούν τα έξοδα
Τα έξοδα της διοργάνωσης της Γιορτής Από Κοινού θα συγκεντρωθούν από την ελεύθερη συνεισφορά όλων μας. Στον χώρο θα υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης που κατά περιόδους θα “κυκλοφορούν” ανάμεσά σας και θα σας “κλείνουν το μάτι” υπενθυμίζοντας ότι η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη.
Καλή μας αντάμωση!!
Για λεπτομέρειες ή πληροφορίες, ερωτήσεις ή διευκρινήσεις που μας έχουν
διαφύγει επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6988033772 Μαρία, 6946064259 Κάλλι
Χάρτης πάρκινγκ: Πατήστε εδώ
Χάρτης χώρου συναυλίας: Πατήστε εδώ
Χάρτης μονοπατιού από το Βόλο: Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου