Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

                Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη:                                 Έξω πανικός, μέσα χωρίς ουσία!


*Αρθρο του Γιώργου Κολέμπα - topikopoiisi.eu
Γιατί οι τάσεις του παγκόσμιου συστήματος είναι προς λάθος κατεύθυνση
Ακόμα και ο επίσημος τίτλος είναι φτηνός και παραπλανητικός: Μια «σύνοδος δράσης για το κλίμα» δεν πρόκειται να γίνει, στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Δεν έχουν εκπονηθεί αποφάσεις ούτε υπάρχουν νέες χρηματικές βοήθειες για τις φτωχές χώρες και για νέα μέτρα. Η "δράση" για την αλλαγή του κλίματος λαμβάνει χώρα αλλού - στην παγκόσμια διαμαρτυρία εκατομμυρίων ανθρώπων την προηγούμενη Παρασκευή, στις προειδοποιήσεις της επιστήμης, στην τοπική και περιφερειακή δράση κοινοτήτων, περιφερειών και των εγχειρημάτων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ο Guterres, ο γ.γ. του ΟΗΕ, κάλεσε τους ηγέτες να παρουσιάσουν ιδέες «για να μειώσουμε ριζικά τις εκπομπές ώστε να φτάσουμε στα μέσα του αιώνα στις μηδενικές παγκόσμιες εκπομπές». Τέτοιες δηλώσεις αναμένονται από περίπου 100 χώρες, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές νέες κρίσιμες ιδέες από τους μεγάλους ρυπαντές του κλίματος.
Για τον ΟΗΕ, το σύνθημα είναι: " Push back the push back:Απωθείστε την προς τα πίσω ώθηση": Να αντιμετωπίσουμε την αντίστροφη προς τα πίσω πορεία στη διεθνή πολιτική για το κλίμα. «Χρειάζονται νέες συμμαχίες, γιατί οι παλιές δεν λειτουργούν πια». Ακόμα και η διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης που περιβάλλει τη Σουηδή κλιματολογική ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία πρόκειται να μιλήσει στη Νέα Υόρκη, δείχνει πόσα λίγα συμβαίνουν σήμερα στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα
Τέσσερα χρόνια μετά την περιβόητη Συμφωνία των Παρισίων και ένα χρόνο πριν τα κράτη του ΟΗΕ να πρέπει να υποβάλουν νέα, βελτιωμένα σχέδια για το κλίμα, δεν υπάρχει καμμιά δυναμική.
Ο Guterres προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Μετά την επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικότην άνοιξη, έχει εκδώσει εντολή στον ΟΗΕ να μιλά επισήμως για "Έκτακτη ανάγκη για το Κλίμα". Κάλεσε με γράμμα προς όλους τους αρχηγούς κρατών, να μην κατασκευάσουν νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020, να σταματήσουν τις επιδοτήσεις τους για τα ορυκτά καύσιμα (σύμφωνα με το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι αυτές οι έμμεσες επιδοτήσεις), να θεσπίσουν μια αποζημίωση για τις CO2-εκπομπές και να καταστούν "ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα" μέχρι το 2050.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι ανίσχυρος στα ζητήματα του κλίματος
Στις πολιτικές για το κλίμα, ο ηγέτης του ΟΗΕ είναι ακόμα πιο ανίσχυρος από ό, τι σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης, όπου μπορεί τουλάχιστον να υπάρξουν αποστολές κυανοκράνων. Εδώ ελπίζει στο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και στο «πράσινο κεφάλαιο», στη συμμετοχή της επιστήμης, της νεολαίας και των πόλεων και των περιφερειών.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βάζουν φρένο, ενώ η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη
Το μεγάλο φρένο το βάζουν οι ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Donald Trump θέλει επίσημα να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού αυτό το φθινόπωρο. Παρόλο που οι πόλεις, οι επιχειρήσεις και οι πολιτείες των ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις δεσμεύσεις εξοικονόμησης CO2 των ΗΠΑ, βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων. Οι ΗΠΑ δεν παραιτήθηκαν μόνοαπό την ηγεσία για την προστασία του κλίματος, αλλά ανοίγοντας εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έδωσαν στην κινεζική ηγεσία την αιτιολογία για μια προειδοποίηση: Ενόψει της εμπορικής αντιπαράθεσης και της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο δεν είναι σε θέσηνα ανακοινώσει πιο προωθημένους στόχους για το κλίμα.
Έτσι απέχουν οι δύο πρωταγωνιστές της επιτυχίας του Παρισιού. Η ΕΕ, ο τρίτος σημαντικός παίκτης στο πόκερ για το κλίμα, δεν είναι σε θέση να μιλήσει καν. Η ορισθείσα πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, έχει υποσχεθεί βέβαια να αυξήσει το στόχο για το κλίμα της ΕΕ από 40% σε τουλάχιστον 50% έως το 2030, όμως η επιτροπή της δεν έχει αναλάβει ακόμα. Εν τω μεταξύ, οι προειδοποιήσεις της επιστήμης γίνονται όλο και πιο ηχηρές.
Στον Παγκόσμιο Νότο επίσης, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 60% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, η στάση μπλοκαρίσματος των μέτρων απότις «αναδυόμενες οικονομίες» αυξάνεται, δικαιολογώντας την με την αδράνεια των βιομηχανικών χωρών. Στα μέσα Αυγούστου, οι υπουργοί περιβάλλοντος της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας έγραψαν στον Guterres ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο Bolsonaro μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών
Στα ευρωπαϊκά και γερμανικά ιδίως ΜΜΕ περνάνε βαρύγδουπες ειδήσεις όπως: η Κίνα επενδύει τόσο πολλά χρήματα όσο κανένας άλλος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, η Ινδία βρίσκεται σε καλή πορεία για τον φιλόδοξο στόχο της στη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Αλλά δεν αναφέρονται και πολύ στον πρόεδρο της Βραζιλίας Bolsonaro, ο οποίος αρνείται την αλλαγή του κλίματος, τροφοδότησε τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Αμαζονίου, ενώ η κυβέρνησή του έχει μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο τις συνομιλίες για το κλίμα του ΟΗΕ.
Η μόνη ελπίδα: Να αλλάξουμε τον κόσμο-ξεκινώντας από τον εαυτό μας- και το σύστημα και όχι το κλίμα!
Οι επαναστατικές αλλαγές που χρειάζονται σήμερα, δεν πρόκειται να γίνουν από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ζωή στον πλανήτη. Οι πολιτικοί του συστήματος, οι μεγαλες επιχειρήσεις και ιδίως οι πετροχημικές βιομηχανίες γνωρίζουν για το πως θα εξελισσόταν η κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του 60. Μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο και το σημερινό τους ενδιαφέρον είναι καθαρά υποκριτικό και δεν συνοδεύεται από πράξεις.
Οι αλλαγές αυτές πρέπει να ξεκινήσουν από τους «από κάτω» και «από τα κάτω», όσο υπάρχει καιρός. Αυτοί θα χρειασθεί να επιλέξουν την κατεύθυνση της Αποανάπτυξης –Αυτονομίας-Κοινοτισμού-Άμεσης δημοκρατίας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου