Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

«ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ- ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝΤΑΙ»


Το πολιτικό σκηνικό μπορεί να άλλαξε στη χώρα μας, αλλά η υπερκομματική συναίνεση για το επερχόμενο κύμα εξορύξεων Υ/Α καλά κρατεί! Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού μας συστήματος συνεχίζει να θεωρεί την υλοποίηση των συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρίες, μοχλό για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Στην ίδια κατεύθυνση - της αποδοχής ή της σιωπής- κινούνται η τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς κλπ, εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων.
Στον αντίποδα της παραπάνω λογικής είναι οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι 15 περιφερειακές πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών ανά την επικράτεια που αντιδρούν στις εξορύξεις και συντονίζουν τον αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι η χρήση βρώμικων πηγών ενέργειας συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια κλιματική κρίση.
Ως Πρωτοβουλία Πάτρας κατά των Εξορύξεων Υ/Α, αποκαλύπτουμε στους συμπολίτες μας ορισμένες καίριες αλήθειες που αποκρύπτονται βεβαίως από τους «πετρελαϊκούς εταίρους» μέσω εντέχνως προβαλλόμενων μυθευμάτων:
Αλήθεια 1η.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα ορυκτά καύσιμα αναντικατάστατη πηγή ενέργειας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Η διείσδυση των ΑΠΕ στην ενεργειακή αγορά αυξάνει συνεχώς και οι τεχνολογίες για την αποθήκευση και χρήση τους εξελίσσονται. Αυτός είναι ο λόγος που μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ινδία, Κίνα κλπ) έχουν θέσει χρονοδιαγράμματα τερματισμού πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οδεύοντας προς την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων. Μια ηλεκτροκίνηση που μπορεί να έχει τις ΑΠΕ σαν πηγή ενέργειας.
Αλήθεια 2
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ τα νέα κοιτάσματα Υ/Α να μας κάνουν…Σαουδάραβες ή έστω να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική μας ανάκαμψη.
Ας πάρουμε την περίπτωση του Πατραϊκού με εκτιμώμενη παραγωγή 10,9 εκατομ. βαρέλια το χρόνο.
Τα συνολικά οικονομικά οφέλη κατ έτος (25% φορολογία επί των κερδών και 4-6% Royality) θα ανέρχονται στο …ιλιγγιώδες (!) ποσό των $50 εκατομμυρίων εκ των οποίων $3 εκατ./χρόνο για την Περιφέρεια μας, κάτι σαν τα μπιχλιμπίδια που έδιναν παλιότερα στους Ιθαγενείς!
Λεπτομέρεια Α: Έχει υπολογισθεί ότι μια πετρελαιοκηλίδα μέσου μεγέθους στο Ιόνιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ΑΕΠ από τον τουρισμό μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ, απώλεια θέσεων εργασίας γύρω στις 25000 και στην αλιεία γύρω στις 1000!
Αλήθεια 3
ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ οι εξορύξεις Υ/Α ούτε σπάνια τα πετρελαϊκά ατυχήματα
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως η πιθανότητα πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων σε Ευρωπαϊκά ύδατα κατά τα στάδια γεωτρήσεων (blowout), είναι της τάξης του 65% τον χρόνο.
Για τη Μεσόγειο ειδικότερα έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων World Offshore Accident Database, (όπου οι πετρελαϊκές εταιρίες μόνο σε εθελούσια βάση αναφέρουν περιπτώσεις ατυχημάτων υπεράκτιων εξορύξεων), 45 περιπτώσεις ατυχημάτων σε εξέδρες γεωτρήσεων.
Λεπτομέρεια Β : Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που έρχονται να επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι αποκλεισμένες από τις δικές τους θάλασσες αφού όλες οι χώρες της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία ) έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων και λόγω της μεγάλης αντίδρασης των τοπικών τους κοινωνιών…
ΚΑΛΟΥΜΕ
- Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, παρατάξεις και τους τοπικούς- παραγωγικούς φορείς να τοποθετηθούν επι τέλους με υπευθυνότητα απέναντι στο καίριο αυτό ζήτημα.
- Τους συμπολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό τον αγώνα που στοχεύει στη διατήρηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου, ενάντια σε πρακτικές που τον δυναμιτίζουν και τον εκχωρούν.
Η Πρωτοβουλία Πάτρας κατά των Εξορύξεων Υ/Α και της Κλιματικής Κρίσης σχεδιάζει μια σειρά δράσεων που θα στοχεύουν τόσο στην ευαισθητοποίηση- ενεργοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας, όσο και στη συμπόρευση με το αναπτυσσόμενο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα χιλιάδων μαθητών και πολιτών, ενάντια στις πρακτικές που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.
Για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία, επικοινωνείτε στο nofuelpatra@gmail.com
Πρωτοβουλία Πάτρας κατά των εξορύξεων Υ/Α και της κλιματικής κρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου