Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Τοξικό νέφος στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Αφόρητη η ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί, όπου η ρύπανση έχει φτάσει στα χειρότερα επίπεδα εδώ και χρόνια με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και να έχουν ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και όλων των οικοδομικών εργασιών.
Τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «θάλαμο αερίων» την πρωτεύουσα των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων λόγω του τοξικού νέφους στη δημιουργία του οποίου έχουν συμβάλει τα καυσαέρια αυτοκινήτων, οι βιομηχανικές εκπομπές και οι καπνοί από τα αγροκτήματα.
Οι πολίτες εξακολουθούν να πνίγονται και να βήχουν σήμερα. «Υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών της πόλης, Αρβίντ Κεζριουάλ. «Τα μάτια καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης», πρόσθεσε.
Χθες η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς σε ορισμένες περιοχές ο σχετικός δείκτης έδειξε σημαντική υπέρβαση του ορίου που θεωρείται υγιές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η συγκέντρωση του μικροσωματιδίου PM25 να μην ξεπερνά τα 25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας ημέρας, αλλά σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραψε 469 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 900.
Γι' αυτό η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 αεροπλάνα να αναγκαστούν να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο και εκατοντάδες πτήσεις να καθυστερήσουν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Επίσης, από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου τα οχήματα θα κυκλοφορούν εναλλάξ στους δρόμους βάσει του συστήματος «μονών- ζυγών». Όμως, οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.
Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες, το κρύο και τους ασθενείς ανέμους, καθιστούν την κατάσταση ανυπόφορη.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου