Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019



    Οργή από τη δολοφονία ιθαγενούς στον Αμαζόνιο από παράνομους υλοτόμους


Παράνομοι υλοτόμοι στον Αμαζόνιο έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν σε μια ομάδα ιθαγενών που «περιπολούσε» για την προστασία του δάσους. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας νεαρός άνδρας και τραυματίστηκε ακόμη ένας.
Η οργάνωση των φυλών των ιθαγενών APIB οργισμένη κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπολσονάρο ότι έβαψε τα χέρια της με αίμα, καθώς παρέχει στήριξη στους παράνομους υλοτόμους με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της φυλής τους, η ομάδα κυνηγούσε στην προστατευόμενη περιοχή Αραριμπόια στην πολιτεία Μαρανιάο, ότι δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα.
«Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει στα χέρια αίμα ιθαγενών» τόνισε η APIB, που εκπροσωπεί περίπου 900.000 ανθρώπους. «Η αυξανόμενη βία στις περιοχές των ιθαγενών είναι αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους και των μέτρων που λαμβάνονται εναντίον των ανθρώπων μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της APIB, Σόνια Γουαχαχάρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαλύει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των ιθαγενών, αφήνοντας τις φυλές απροστάτευτες από την εισβολή στις περιοχές όπου ζουν.
«Πρέπει να πούμε “φτάνει” σε αυτή τη θεσμοποιημένη γενοκτονία», επισήμανε.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Παουλίνο Γουαχαχάρα (ή Λόμπο -λύκος) όπως λεγόταν ο νεαρός άνδρας που δολοφονήθηκε. Ήταν περίπου 20 ετών και είχε ένα μικρό παιδί.
Η φυλή Γουαχαχάρα είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Βραζιλία, αριθμώντας περίπου 20.000 μέλη και από το 2012 έχουν δημιουργήσει την ομάδα «Φύλακες του Δάσους» για να περιπολεί για τυχόν παράνομη υλοτομική δραστηριότητα, η οποία είναι από τις κύριες αιτίες καταστροφής των δασών του Αμαζονίου.
Ο Παουλίνο Γουαχαχάρα είχε πει στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι ξέρει ότι αυτές οι περιπολίες μπορεί να είναι επικίνδυνες, αλλά δεν πρέπει να υποχωρεί κανείς μπροστά στον φόβο.
«Φοβάμαι μερικές φορές, αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε. Δίνουμε μάχη για να προστατέψουμε τη γη μας και τη ζωή σε αυτήν: τα ζώα, τα πουλιά», είχε πει. «Το κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας».
* efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου