Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

                  Το Δ.Σ του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ εύχεται σε όλους σας Χρόνια Πολλά                                                                    και καλά οικολογικά Χριστούγεννα


Συμβουλές για “οικολογικά” Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που στολίζουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας και να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί τους. Υπάρχουν τρόποι να γιορτάσουμε χωρίς να ξοδέψουμε μία περιουσία, με λιγότερα έξοδα, και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το περιβάλλον. Δες αυτές τις μικρές και απλές συμβουλές για “πράσινα” Χριστούγεννα!
Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Απόφυγε τα πλαστικά δέντρα και τα κομμένα έλατα, και προτίμησε ένα δέντρο σε γλάστρα. Αν το φροντίσεις και τον υπόλοιπο χρόνο στο μπαλκόνι σου, θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και του χρόνου τα Χριστούγεννα. Εναλλακτικά μπορείς να στολίσεις το παραδοσιακό καραβάκι, φτιαγμένο κατά προτίμηση από ξύλο και όχι πλαστικό.
Αντί να αγοράσεις στολίδια, φέτος δημιούργησέ τα εσύ! Αστεράκια και μπάλες από χαρτί, γιρλάντες από ξηρούς καρπούς θα δώσουν μία πρωτότυπη νότα όχι μόνο στο δέντρο, αλλά και σε όλο το σπίτι.
Μέρος του στολισμού για τις γιορτές συνηθίζεται να είναι και τα πολλά αναμμένα φώτα στο δέντρο και το σπίτι. Οι λαμπερές γιορτές όμως δε σημαίνουν απαραίτητα και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Αντικατάστησε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης, διαλέξε λαμπάκια για το δέντρο με χαμηλή κατανάλωση και κρατήσε σβηστά τα φώτα που δεν χρειάζεσαι.
Αγορές – δώρα
Τα δώρα κοστίζουν ενώ συχνά στερούνται φαντασίας. Φέτος φτιάξε με τα χεράκια σου δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή οργάνωσε ανταλλαγή δώρων με τους φίλους σου και δώρισε παλιά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς πια και θα είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο.
Αν πας στα μαγαζιά για ψώνια, μην πάρεις το αυτοκίνητό σου. Η κίνηση των ημερών θα εκνευρίσει εσένα, αλλά και το… κλίμα του πλανήτη. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για μια ωραία βόλτα στο κέντρο της πόλης.
Απόφυγε τις πλαστικές και τις σακούλες μίας χρήσης και ξεκίνησε για τα ψώνια σου εφοδιασμένος με τον καλύτερο σύμμαχο: πάνινες τσάντες, ανθεκτικές και για κάθε χρήση.
Αναζήτησε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζεις.
Υποστήριξε τα καταστήματα που προωθούν την ανακύκλωση.
Είναι δύσκολο να αρνηθείς κάτι στα αθώα παιδικά ματάκια, όμως κρατήσε χαρακτήρα! Απόφυγε τα επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια από χλωριωμένα πλαστικά PVC, προτίμησε παιχνίδια από ξύλο και ύφασμα και ενημέρωσε σχετικά και… τον Άη Βασίλη.
Ο Άη Βασίλης εκτός από δώρα, θα φέρει και πολλές χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες. Μην τις πετάξεις. Σίγουρα κάπου κοντά στο σπίτι σου υπάρχει ένας κάδος ανακύκλωσης. Ζήτησε επίσης από τον… Άη Βασίλη να δώσει έμφαση στο περιεχόμενο και όχι στο περιτύλιγμα. Τουλάχιστον, απόφυγε τις συσκευασίες μιας χρήσης.
Αν κρίνει κανείς από τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τηλεόραση, εκατοντάδες παιχνίδια είναι πλέον ηλεκτροκίνητα. Χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γι’ αυτά τα παιχνίδια.

Σπίτι και γιορτή
Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών τις γιορτές ανεβαίνει. Εκτός από τη σιλουέτα μας, οι υπερβολές κάνουν κακό και στο περιβάλλον. Μέρες που είναι, δοκίμασε νέες γαστρονομικές απολαύσεις! Επισκέψου ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, θα ανακαλύψεις εκλεκτές λιχουδιές φτιαγμένες με αγνά υλικά. Πειραματίσου με χορτοφαγικά πιάτα και μην ξεχάσεις να ανακυκλώσεις τις συσκευασίες τροφίμων και τα άδεια μπουκάλια.
Αν καλέσεις φίλους και συγγενείς στο σπίτι σου για μια εορταστική βραδιά, μην χρησιμοποιήσεις πλαστικά πιάτα και ποτήρια ώστε να αποφύγεις το πλύσιμο μετά. Βγάλε το καλύτερο σερβίτσιο σου, βάλε έναν κάδο ανακύκλωσης στην κουζίνα και καθάρισε μετά με οικολογικά απορρυπαντικά.
Όταν ετοιμάζεις το γιορτινό τραπέζι, μην αφήνεις άσκοπα ανοιχτές τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.
Γιορτές σημαίνει για πολλούς πολλές ώρες στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική. Μην αφήνεις την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείς εάν μάθεις πόση ενέργεια και χρήματα θα εξοικονομήσεις.
Φρόντισε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σου πριν τις γιορτές, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Εξοικονόμησε ενέργεια και χρήματα.
Τώρα τις γιορτές, η κατανάλωση αναψυκτικών και μπύρας ανεβαίνει. Προτίμησε τα αναψυκτικά και τις μπύρες σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.
Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σου αντί να τις καλύπτεις με αλουμινόχαρτο.
Ανακύκλωσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά με τα ογκώδη χριστουγεννιάτικα αφιερώματα αντί να τα πετάξεις.
Προτίμησε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση με χλώριο. Ξεκίνα από το φετινό σου ημερολόγιο.
Τα κρύα βράδυα των γιορτών κλείσε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσεις τη ζέστη στο χώρο σου.
Μην αγοράζεις προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Φεύγεις για διακοπές, τα έχεις κλείσει όλα; Και όμως κάτι ξεχνάς: την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό κλείστες από τον κεντρικό τους διακόπτη!
*Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου