Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

 Οι Εθνικοί Δρυμοί

Η συνεχής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας οδήγησε διεθνώς στην καθιέρωση του θεσμού των εθνικών πάρκων.
Ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1938.
Αντί του όρου εθνικό πάρκο προτιμήθηκε ο όρος εθνικός δρυμός γιατί οι αξίες της φύσης με ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας βρίσκονται κυρίως σε απομονωμένες περιοχές παρθένας φύσης.
Σαν εθνικοί δρυμοί έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις με μεγάλο αριθμό και ποικιλία οικολογικών βιολογικών γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων ανεπηρέαστες ή ελάχιστα επηρεασμένες από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ο θεσμών των εθνικών δρυμών αποτελεί σημαντικό μέτρο για την προστασία και διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς όπως είναι η αυτοφυής χλωρίδα ή άγρια πανίδα οι αντιπροσωπευτικοί βιότοποι και οι ιδιαίτεροι φυσικοί σχηματισμοί.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 εθνικοί δρυμοί όπου σύμφωνα με το Ν. 996/1971 και το Ν. 1650/16-10-1986 απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη επέμβαση ενώ στην περιφερειακή τους ζώνη επιτρέπουν μόνο ελάχιστες ανθρώπινες επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους.
Οι κίνδυνοι για τους εθνικούς δρυμούς είναι οι πυρκαγιές , η ανεξέλεγκτη βόσκηση και κυνήγι, η εξόρυξη ορυκτών, δασική εκμετάλλευση , κατασκευή δρόμων και υδροηλεκτρικών έργων, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.
Οι 10 εθνικοί μας δρυμοί καταλαμβάνουν έκταση 650.000 στρέμματα και είναι :
Εθνικός δρυμός Παρνασσού
Ιδρύθηκε το 1938 , έχει έκταση 36000 στρέμματα. Εδώ κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή ελάτη και από ζώα συναντάμε γυπαετό, φιδαετό, χρυσαετό , δρυοκολάπτες , νυκτόβια αρπακτικά πουλιά , αλεπούδες, λύκους, λαγούς κ.α.
Εθνικός δρυμός Ολύμπου
Ιδρύθηκε το 1938 , έχει έκταση 40.000 στρέμματα . Από τα χαμηλά μέρη προς τα ψηλά συναντάμε : ελάφια , αρκούδες , ζαρκάδια, αγριογούρουνα, νυφίτσες, σκίουρους κ.α.
Εθνικός δρυμός Οίτης
Ιδρύθηκε το 1966 , έχει έκταση 70.000 στρέμματα με δάση ελάτης, μαύρης πεύκης καθώς και συστάδες με πλατάνια, ιτιές , φράξους κ.α. και με πλούσια πανίδα.
Εθνικός δρυμός Πάρνηθας
Ιδρύθηκε το 1964, έχει έκταση 38.000 στρέμματα . Καλύπτεται από δάση ελάτης , εκτάσεις με μακί και χαλέπιο πεύκη και με πλούσια πανίδα με μεγάλο αριθμό ειδών με μικρούς όμως πληθυσμούς.
Εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου
Ιδρύθηκε το 1973 με έκταση 126.000 στρέμματα , με χλωρίδα πλούσια με δάση ελάτης , μαύρης και λευκόδερμης πεύκης ενώ απαντώνται και δρυοδάση, ιτιές φλαμουργιές και πλατάνια. Η πανίδα του δρυμού είναι πολύ πλούσια.
Εθνικός δρυμός Σουνίου
Ιδρύθηκε το 1974 με έκταση 35.000 στρέμματα. Είναι ο μόνος δρυμός με τυπική μεσογειακή βλάστηση και σχετικά φτωχή πανίδα ιδίως όσον αφορά τα θηλαστικά.
Εθνικός δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)
Ιδρύθηκε το 1966 με έκταση μεγαλύτερη από 100.000 στρέμματα, με δάση μαύρης πεύκης, ρόμπολου και οξιάς και με την πλουσιότερη πανίδα.
Εθνικός δρυμός Σαμαριάς
Ιδρύθηκε το 1962 με έκταση 48.500 στρέμματα . Περιλαμβάνει το ομώνυμο φαράγγι με πλατάνια , τραχεία πεύκη και κυπαρίσσια και πλούσια πανίδα με αρπακτικά πουλιά και το περίφημο κρητικό αγριοκάτσικο.
Εθνικός δρυμός Αίνου
Ιδρύθηκε το 1962 με έκταση 28.οοο στρέμματα . Καλύπτεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και διαθέτει πλούσια πανίδα.
Εθνικός δρυμός Πρεσπών
Ιδρύθηκε το 1973 με έκταση 212.000 στρέμματα . Περιλαμβάνει το σύμπλεγμα των λιμνών των Πρεσπών που είναι σημαντικοί υγρότοποι. Στην ευρύτερη περιοχή τους συναντάμε δρυς , σφενδάμια, σκλήθρα ενώ στα ψηλότερα συναντάμε οξιές και έλατα.
Στο δρόμο για το χωριό Ψαράδες συναντάμε συστάδες από ψηλά υπεραιωνόβια βουνοκυπάρισσα ή κέρδους ηλικίας πάνω από 400 χρόνια που εμφανίζονται με δενδρώδη μορφή ενώ είναι θάμνοι. Στις λίμνες υπάρχουν πολλά είδη ψαριών και αμφιβίων καθώς και 226 είδη πουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου