Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

                    Αστικοί Οπωρώνες : Τα οπωροφόρα δένδρα να επιστρέψουν στις πόλεις μας - Σχεδιασμός του Αστικού Τοπίου με Χρήση Οπωροφόρων


Φύτευμα νέων οπωροφόρων δένδρων σε κάθε γωνιά της πόλης (πεζόδρομους, αστικά κενά κα ι οικόπεδα, πεζοδρόμια, νησίδες, πλατείες, αλσύλλια, κλπ) και μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές!
"Μπόλιασμα των νεραντζιών" γιατί όχι?
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έκανε το αυτονόητο… Μπόλιασε τις νερατζιές για να έχουν οι δημότες δωρεάν λεμόνια!
Οι νεραντζιές, ο «φτωχός» συγγενής των πορτοκαλιών
Είναι ανθεκτικές στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φροντίδα και νερό.
Η εποχή των φυτεύσεων αρχιζει τον Οκτώβριο και θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτη και Απρίλη (ανάλογα με τις θερμοκρασίες).
Εκτός από τα καλλωπιστικά φυτεύουμε και καρποφόρα δένδρα και καλό είναι να συνηθίσουμε να φυτεύουμε όλο και περισσότερα κάθε χρόνο!!
Εφόσον υπάρχει έξτρα χώρος ας κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Φυτεύουμε οπωροφόρα και μεταμορφώνουμε γωνιές του κήπου μας και τους υπαίθριους ακάλυπτους χώρους μας από καλλωπιστικά σε «εδώδιμα μικροτοπία», ακόμη και σε βεράντες και στα μπαλκόνι μας σε κατάλληλα φυτοδοχεία.
Τα οπωροφόρα ανάλογα με την τοποθεσία, εκτός από όσα μας προσφέρουν τα καλλωπιστικά φυτά, δίνουν επί πλέον και καρπό, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα κίτρα, τις ελιές, τους λωτούς, τα γκρέιπ φρουτ, τα βερίκοκα, τις βανίλιες, τα κυδώνια, τα κεράσια, τα σύκα, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ρόδια, αχλάδια, μήλα, μούσμουλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα, κεράσια, μύρτιλα, σταφύλια και κρασάκι από κλήματα και κληματαριές, ακόμα και μπανανιές στα νοτιότερα και κρεβατίνες με ακτινίδια όταν υπάρχει χώρος…!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου