Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

 15 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας.

Ελληνίδα αγρότισσα: Η ψυχή της γης μας
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007, καθιερώθηκε η Παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας με πολλή καθυστέρηση, αφού τα χωριά είχαν αρχίσει να ερημώνουν, και η αγροτιά να αργοσβήνει!
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.
Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.
Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.
Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν σώσει τις τοπικές ποικιλίες σπόρων. Σε αυτές ωφελούμε το ότι σήμερα έχουμε σπόρους και γνώσεις στα χέρια μας.
Η Ελληνίδα αγρότισσα λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι’ αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη ο θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, μετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους και κρατώντας την παράδοση ζωντανή.
Παράλληλα αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της.
Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου