Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τεράστια περιβαλλοντική πληγή τα πλαστικά με αγροχημικά στην Ελλάδα - Οι καλές πρακτικές


Η ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά γεωργικής χρήσης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται στον τομέα της γεωργίας ετησίως και από αυτά ανακυκλώνεται μόλις το 23%. Στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι 800 τόνοι πλαστικών συσκευασιών αγροχημικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν ανακυκλώνεται.
Οι επιπτώσεις από την πλαστική ρύπανση έχουν πολλές διαστάσεις. Αυτές αφορούν στη δημόσια υγεία, στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η πρωτογενής παραγωγή.
Τα γεωργικά πλαστικά απόβλητα με την εξεύρεση κατάλληλων συνεργιών, καθώς και την υιοθέτηση και προώθηση πολιτικών, μέτρων και έργων για την ορθή διαχείριση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην γεωργία.
Στη χώρα μας αν και το πρόβλημα έχει πλέον καταγραφεί, δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των αποβλήτων που προέρχονται από τη Γεωργία. Ευρύτερα, ήδη καταγράφονται έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και απαιτείται προσαρμογή όλων των τομέων παραγωγής στην κυκλική οικονομία, με μείωση και βελτιστοποίηση στη διαχείριση όλων των πόρων και τον αποβλήτων της παραγωγής, γεγονός που συνδέεται με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Σε ημεριδα οι Δημήτρης Μπριασούλης και Μιλτιάδης Χισκάκης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν το πρόγραμμα LABELAGRIWASTE και αναφέρθηκαν στις πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες που αποτελούν μια τις κυριότερες μορφές μόλυνσης, καθώς έως σήμερα οι κοινές πρακτικές απόρριψης των συσκευασιών αυτών περιλαμβάνουν την ταφή τους ή την ανεξέλεγκτη καύση τους, χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και την έκλυση χημικών αερίων, εξαιρετικά επιβαρυντικών για την υγεία. Το πρόγραμμα τους έχει ήδη εφαρμοστεί σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως στην Ηλεία, και προέκυψε μετά από συνεργασία με περισσότερες από 17 ερευνητικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Στόχος τους είναι να συμβάλουν στον σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η χώρα μας παραμένει ουραγός σε ζητήματα ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων και ότι το τριπλό ξέπλυμα που προτείνεται στις συσκευασίες φυτοφαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για τους αγρότες, αν δεν λαμβάνονται απαραιτήτως αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε τέλος ότι ο αγρότης με ευχαρίστηση θα έκανε ανακύκλωση.
*greenagenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου