Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στον αγροτικό τομέα


Με την παγκόσμια κρίση που πλήττει τον πλανήτη σήμερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι αναγκαίο και βασική προϋπόθεση να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ο υπογράφων είχα και παλαιότερα τονίσει την ανάγκη για ορθολογικό σχεδιασμό της πρωτογενούς παραγωγής με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και επιστήμης και κυρίως τις τεχνολογίες τεχνικής νοημοσύνης με ρομποτική πλατφόρμα.
Επίσης είχα τονίσει πως δεν φτάνει μόνο η ποιοτική παραγωγή και τυποποίηση- συσκευασία, πιστοποίηση σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα αλλά η προώθηση, το Marketing και γενικά η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, προς όφελος των μικρομεσαίων νοικοκυριών.
Η Αχίλλειος λοιπόν πτέρνα των αγροτών είναι η εμπορία που σήμερα σε μια σειρά προϊόντων, είτε στο λάδι, είτε στο γάλα, είτε στα κηπευτικά (καρπούζι) κλπ, ασκείται εξοντωτική πίεση από τα διάφορα καρτέλ εμπόρων που πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Τι λοιπόν μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση αυτή;
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο άνισος ανταγωνισμός, οι άναρχες δυνάμεις της αγοράς, το σκληρό νόμισμα Ευρώ, που δεν μπορεί να διευκολύνει τις εξαγωγές σύμφωνα με σοβαρούς οικονομολόγους αναλυτές, εκτιμώντας τα στοιχεία που λαμβάνουμε την παρούσα φάση, από τις παγκόσμιες ανακατατάξεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων διαπιστώνουμε τα παρακάτω:
Η παραγωγή κηπευτικών όπως ντομάτα, αγγούρι, κολοκυθάκι, αδυνατεί να προωθηθεί στην αγορά λόγω υποτονικότητας και υπολειτουργίας των κεντρικών Λαχαναγορών που βεβαίως συνδέεται με τις Λαϊκές αγορές που λόγω κορονοϊού υπολειτουργούν. Η έλλειψη λοιπόν της ζήτησης πλήττει τους αγρότες που δεν καλύπτουν τις καλλιεργητικές τους δαπάνες, ενώ μένει αδιάθετη το 70- 80% της παραγωγής τους. Επίσης η φράουλα, ένα εξαιρετικά εξαγώγιμο προϊόν είναι στα αζήτητα.
Υποτονική η ζήτηση στο ελαιόλαδο, με χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Βεβαίως το θέμα του ελαιόλαδου δεν είναι σημερινό. Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις χρόνια τώρα στην αγορά του, όμως λόγω της πολυπλοκότητας του ξεφεύγει του παρόντος σημειώματος.
Φόβοι για 700.000 αμνοερίφια που κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα διότι οι έμποροι επικαλούμενοι το πάγωμα των εξαγωγών προς Ιταλία, αρνούνται να αγοράσουν πάνω από 4€.
Φρούτα- κομπόστα βρίσκονται εκτός των Πράσινων διαδρομών της Ρωσίας που εξαιτίας του εμπάργκο ελέω Βενιζέλου, η χώρα μας έχει χάσει την μεγάλη αγορά της Ρωσίας.
Τα σπαράγγια λόγω της μειωμένης ζήτησης στις εξαγωγές από την Γερμανία, οι παραγωγοί πετούν το 50% των προϊόντων τους.
Το ρύζι και αυτό στα αζήτητα λόγω παύσης των εξαγωγών από προμηθεύτριες χώρες
Κρίσιμο το επόμενο χρονικό διάστημα για τα καρπούζια στην Ηλεία και την Τριφυλία. Ήδη σε ένα εικοσαήμερο ξεκινούν τα καρπούζια των θερμοκηπίων και έπονται τα υπαίθρια. Που θα προωθηθούν, όταν στις κυριότερες χώρες που εξάγονται υπάρχει μηδενική ζήτηση;
Οι ανθοπαραγωγοί σε πλήρη καταστροφή, καθώς και οι αλιείς λόγω αδυναμίας εξαγωγών προς Ιταλία
Οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, που εξαιτίας της βιταμίνης C, πολλαπλά ωφέλιμη στον ανθρώπινο οργανισμό, απορροφήθηκαν άνετα και σε καλές τιμές.
Τεράστιο πρόβλημα στις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων εξαιτίας ότι οι μεταφορικές εταιρίες δηλώνουν αδυναμία στην εξεύρεση οδηγών.
Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι αναγκαίο για να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά οι αγρότες μας, να παρθούν γενναία μέτρα τα οποία θα στηρίξουν τα εισοδήματα τους. Ήτοι:
Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων πλήττονται σύμφωνα με τις δηλωθείσες καλλιέργειες.
Στήριξη των κτηνοτρόφων. Απαγόρευση εισαγωγών αμνοεριφίων.
Άτοκη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προμήθειες αγροτικών εφοδίων.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές.
Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των παγίων.
Στα αδρευτικά δίκτυα που έχουν την ευθύνη ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ να μειωθούν στο ήμισυ τα τέλη άρδευσης κ.λπ. κ.λπ. και να επιδοτηθούν από το κράτος οι εποπτεύοντες οργανισμοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους.
Επίταξη- ενοικίαση ιδιωτικών συσκευαστηρίων – ψυγείων όπου απαιτείται με την αποθήκευση ευαίσθητων προϊόντων που με την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Τοπικής- Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων για την προώθηση στην εσωτερική αγορά και κυρίως νοσοκομεία, στρατός, σχολεία, γηροκομεία, ξενοδοχεία κ.λπ. και φυσικά εάν υπάρχει ζήτηση προώθηση τους σε εξαγωγές. Απαιτείται πολιτική βούληση και λαϊκός έλεγχος.
Αναστολή πλειστηριασμών των αγροτών.
Άμεση δρομολόγηση και ίδρυση μιας Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα στηρίξει ουσιαστικά τους αγρότες.
Είναι κατανοητό ότι το θέμα της στήριξης του αγροτικού τομέα δεν εξαντλείται στα παραπάνω, λόγω της πολυσυνθετικότητας και της πολυπλοκότητας καθώς και άλλων παραγόντων που υπεισέρχονται.
Βεβαίως η προσπάθεια μας είναι η σωστή προσέγγιση των προβλημάτων και ο αγώνας σε ένα σκληρό πεδίο, σχεδόν εκρηκτικό, που έχει δημιουργήσει ο σκληρός ανταγωνισμός που έχει επιβάλλει ο παγκοσμιοποιημένος Καπιταλισμός.
Ύστερα από τα παραπάνω είναι άμεσα αναγκαία τα μέτρα στήριξης των αγροτών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη σημερινή κρίση που δημιουργήθηκε, αφενός μεν από την δεκάχρονη εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, αφετέρου από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, εάν βεβαίως δεν θέλουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες μας να προστεθούν και αυτοί στις στρατιές των ανέργων. Έχει λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση την πολιτική βούληση να στηρίξει τους αγρότες;
Του Παναγιώτη Κορισιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου