Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

 Πάνω από 1.200 είδη φυτών και 4.οοο είδη ζώων δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού παρά μόνο στην Ελλάδα!



Δάση κοντά στη θάλασσα, ή σε τεράστιους ορεινούς όγκους, λίμνες, ποτάμια, νησιωτικοί και χερσαίοι υγρότοποι και βέβαια οι μοναδικές καταγάλανες θάλασσές μας. Χώρα μικρή αλλά πλούσια, με 3.500 θαλάσσια, 23.000 χερσαία είδη ζώων και 5.800 καταγεγραμμένα είδη φυτών στη στεριά. Στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν σπάνια είδη, όπως ο φυσητήρας, με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στον κόσμο. Σε εθνικά πάρκα, όπως το πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης στον Έβρο, ζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Στους νησιωτικούς υγροτόπους της χώρας μας εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά σταματούν για να ξεδιψάσουν. Είμαστε τυχεροί, αφού πολλά από αυτά είναι ενδημικά, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Δυστυχώς όμως, η φύση στη χώρα μας δέχεται πολλές και διαφορετικές πιέσεις με αποτέλεσμα να απειλείται αυτό το εύθραυστο νήμα που αποτελεί τη βάση της ίδιας της ανθρώπινης ευημερίας και του οποίου είμαστε αναπόσπαστο μέρος. Η κλιματική κρίση αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε όλα τα οικοσυστήματα. Η ελληνική θάλασσα, ως κομμάτι της Μεσογείου, είναι από τις πιο «υπερφορτωμένες» θάλασσες στον κόσμο, με τεράστιο όγκο θαλάσσιων μεταφορών, μεγάλη εισροή τουριστών κάθε χρόνο, άναρχη ανάπτυξη ειδικά στον παράκτιο χώρο, αλλά και έντονη υπεραλίευση. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται σε στεριά και θάλασσα είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ελληνική φύση. Ταυτόχρονα, η πλαστική ρύπανση αλλά και η ανεπαρκής θεσμική προστασία πολλών σημαντικών περιοχών είναι δύο ακόμα «μέτωπα» στη μάχη για την προστασία της φύσης.
Όλα προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000!
Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.
Ο ρόλος του δικτύου για την προστασία των πιο πολύτιμων οικολογικά περιοχών της χώρας μας, αλλά και δεκάδων ειδών φυτών και ζώων που συναντάμε στην ελληνική φύση, είναι καθοριστικός, ειδικά σε περίοδο κρίσης για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, όπως η σημερινή. Ακόμα περισσότερο, όταν γνωρίζουμε ότι προστατεύοντας τα πιο σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας, καταφέρνουμε ταυτόχρονα να «θωρακιστούμε» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Γιατί χρειαζόμαστε τις περιοχές Natura;
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας. Το δίκτυο Natura 2000, ακριβώς επειδή έχει σχεδιαστεί ώστε να μην αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
*ΠΗΓΗ wwf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου