Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

 Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας - 21 Νοεμβρίου



🌊🐟🎣
Γράφημα από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο αποτυπώνει στοιχεία, βάσει διεθνούς επιστημονικής έρευνας, σχετικά με τη διαρκή ελάττωση του αριθμού ψαριών στον πλανήτη λόγω των πρακτικών αλίευσης, που έχουν στόχο το υπέρμετρο κέρδος.]
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε από τις κοινότητες ως αφορμή για την ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων καθώς και της συνεισφοράς τους στις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι υδάτινοι πόροι, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, και τα αλιεύματά τους, προσφέρουν τροφή, και κατ’ επέκταση επιβίωση, σε μεγάλους πληθυσμούς του πλανήτη, ενώ αποτελούν πυρήνα ανάπτυξης τοπικών οικονομιών. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας αποτελεί επίσης την ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)) των Ηνωμένων Εθνών, διαφαίνεται σημαντικός κίνδυνος εξάντλησης των ιχθυαποθεμάτων, καθώς το 70% από αυτά απειλείται από την υπεραλίευση. Εκτιμάται ότι 4 από τα 17 μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα 9 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης. Η δραματική μείωση του αποθέματος επηρεάζει αλιείς, καταναλωτές, αλλά και απειλούμενα είδη ζώων, η επιβίωση των οποίων είναι συνδεδεμένη με τα είδη που αλιεύονται.
Στη χώρα μας, η αλιεία είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Οι αλιείς αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες παραγωγικές τάξεις και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία, καθώς διαχειρίζονται ένα σημαντικό κομμάτι εθνικού πλούτου (τόσο από άποψη οικονομικού οφέλους όσο και βιοποικιλότητας), τα ιχθυαποθέματα των θαλασσών μας.
Την ίδια στιγμή, αυτή η ημέρα αποτελεί και μία υπενθύμιση της ανάγκης διατήρησης και προστασίας των πληθυσμών των αλιευμάτων και του περιβάλλοντός τους, ως βασική προϋπόθεση για την υγεία των θαλασσών και των ανθρώπων, την επιβίωση των ψαράδων και την ευημερία των αλιευτικών κοινοτήτων.
Η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή, η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση λόγω αυξανόμενης ζήτησης, απειλούν την αλιεία. Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες που μεταβάλλουν την αλατότητα των υδάτων, τα υψηλότερα επίπεδα CO2, το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσών και την ύπαρξη των αλιευτικών αποθεμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας μας θυμίζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταβολή του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή και παράλληλα την αλιεία βιώσιμη - από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς.
*Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου