Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κύμα διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο




Με κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις σήμερα στις 6 το απόγευμα προχωρούν δεκάδες περιβαλλοντικά κινήματα, που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».
Οι νέες διαμαρτυρίες έρχονται μετά την πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Παρασκευή στην πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν μέλη περιβαλλοντικών κινημάτων με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι - περιβαλλοντικού σχεδίου νόμου», που αναμένεται να έρθει αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πέρασε πριν λίγες μέρες από την αρμόδια επιτροπή μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς η αντιπολίτευση καταψήφισε, πλην Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη.
Το νομοσχέδιο επισύρει σφοδρές αντιδράσεις αφού ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις (ΕΛΕΤΑΕΝ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κλπ.) έχουν επικροτήσει το σχέδιο, ζητώντας μάλιστα και επιπλέον διευκολύνσεις, ενώ στο σύνολο τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το «περιβαλλοντοκτόνο». Επιπλέον, στην κριτική που γίνεται το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό καθώς αντιβαίνει σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου απέκλεισε από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πλήθος περιβαλλοντικών φορέων και ειδικών επιστημόνων. Κατέθεσε δε, το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του με τα διπλάσια (!) σχεδόν άρθρα σε σχέση με αυτά που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα σημειώνεται, ότι για το νομοσχέδιο δεν γνωμοδότησαν καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας - Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών), αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000.
Την ίδια ώρα, συνολικά πάνω από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και συνεχίζουν μέχρι το βράδυ τη συγκέντρωση υπογραφών στη διαδικτυακή εκστρατεία για την απόσυρση το σχεδίου νόμου που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 30.000.
*tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου