Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura2000


Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, με πάνω από 27.000 περιοχές-μέλη αυτής της πολύτιμης "οικογένειας" για τη φύση 🌿 και τον άνθρωπο.

Στην Ελλάδα, 446 περιοχές, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000.
Εκεί απαντούν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη οργανισμών 🐦🦋🐾 και οικότοποι 🌾 διεθνούς σημασίας, κάποια από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
⚠️ Ωστόσο, ακόμα και στις πολύτιμες αυτές περιοχές η υποβάθμιση της φύσης έχει φτάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα.
Εγκλήματα ενάντια στη φύση και την άγρια ζωή συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, ενώ στη χώρα μας νέοι νόμοι που βαφτίζονται "περιβαλλοντικοί" χαλαρώνουν στην πράξη το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000, επιτρέποντας εντός τους "βαριές" δραστηριότητες, έως και βιομηχανικές, που μέχρι χτες αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας...
*Elliniki Ornithologiki Etaireia
Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ:
https://www.callisto.gr/…/oi-periohes-natura-2000-tis-ellad…
Δείτε όλες τις περιοχές Natura και τα είδη που φιλοξενούν στον ειδικό χάρτη της Ε.Ε.:

Και όμως σήμερα το περιβάλλον βάλετε όσο ποτέ άλλοτε.
Και ενώ οι πολίτες "καλούντε να γιορτάσουν", οι αρμόδιοι κάνουν οτι μπορούν να το καταστρέψουν!!!
Ένα πρέπει να είναι το σημερινό μήνυμα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 έχει οριστεί η 21η Μαΐου, με σκοπό να γιορτάζονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επιτεύγματα του Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, καθώς και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος. Ο φετινός εορτασμός έχει ακόμα έναν στόχο: να αναδείξει τη σχέση κυρίως των νέων ανθρώπων με τη φύση και να τους εμπνεύσει για την προστασία της.
Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, συγκροτούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.
Το δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς. Θέτει υπό την προστασία του εκατοντάδες είδη της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας, καθώς και τις οικολογικά πολυτιμότερες περιοχές της χώρας μας. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Καθώς εντείνονται σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες αντιμετώπισης των δύο κύριων παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών, της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας, η συμμετοχή στο δίκτυο Natura 2000 προσδίδει στη χώρα μας ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Η συμβολή του δικτύου είναι καθοριστική τόσο στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας όσο και για την προώθηση βιώσιμων μορφών ανάπτυξης. Το δίκτυο Natura 2000, ακριβώς επειδή έχει σχεδιαστεί ώστε να μην αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Γι’ αυτό, καθεμιά από τις 446 περιοχές Natura 2000 της χώρας μας είναι και ένας ξεχωριστός λόγος για να γιορτάσουμε!» αναφέρουν οι άνθρωποι του Δικτύου Natura.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου