Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώνονται στη σύμβαση του Δημοσίου με την εξορυκτική «Ελληνικός Χρυσός»


Η κύρωση της σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού» ανατρέπει το περιβαλλοντικό κεκτημένο και υποκρύπτει πιθανές παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Προκαταρκτικά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν τη διεθνή υποχρέωση της Πολιτείας να προωθήσει την ουσιαστική συμμετοχή του κοινού, ενώ παραμένουν ανοιχτές όλες οι επιλογές, σε αποφάσεις με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Η προώθηση στη Βουλή μίας υπογεγραμμένης σύμβασης, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, είναι ασυμβίβαστη με την υποχρέωση αυτή», τονίζουν οι οργανώσεις.
Οι οργανώσεις, με επιστολή τους είχαν ενημερώσει όλους τους βουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από τη νέα σύμβαση, η οποία, όπως αναφέρουν, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τον έλεγχο του Δημοσίου στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας.
Όπως επισημαίνουν κατά το Σύνταγμα, το Κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλες και παρόμοιες υποχρεώσεις απορρέουν επίσης από το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αντίθεση, υπογραμμίζουν η σύμβαση προβλέπει ότι:
-το Δημόσιο, και οποιαδήποτε άλλη κρατική ή τοπική αρχή, συμπεριλαμβανόμενων των ΟΤΑ δεν θα «προβάλλει, ασκήσει, συνδράμει…εκούσια» «σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία» στην έγερση «αξιώσεων».
-το Δημόσιο διασφαλίζει ότι θα παραλείπει πράξεις ή ενέργειες που «παρεμβαίνουν» στις μεταλλευτικές δραστηριότητες
Την επιστολή υπογράφουν οι: ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, iSea, Greenpeace, WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου