Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

 Περί .....διατροφικής αυτάρκειας της χώρας μας.

Αναφερόμενος στην αυτάρκεια της χώρας μας στη φυτική παραγωγή, ο Δημήτρης Κουρέτας σε ανάρτησή του δίνει ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία:
«Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 99,8% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, καθώς η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.
Στο κρασί το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται στο 108,12%.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, ενώ
στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63%,
στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73,48%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως
το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου,
με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και
το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%.
Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.
Σιτηρά
Οσον αφορά το σκληρό σίτο, όπως βλέπουμε από την ποσοστιαία κατανομή της παραγωγής ανά περιφέρεια:
το 31,29% της παραγωγής προέρχεται από τη Θεσσαλία,
το 29,61% από την Κεντρική Μακεδονία, το 16,18%
από τη Στερεά Ελλάδα -Εύβοια,
το 12,60% από την Αν. Μακεδονία – Θράκη.
Η παραγωγή μαλακού σίτου κατανέμεται ως εξής:
Δ. Μακεδονία 30,73%,
Κ. Μακεδονία 26,78%,
Αν. Μακεδονία – Θράκη 26,45%,
Θεσσαλία 12,05%.
Η παραγωγή καλαμποκιού κατανέμεται ως εξής:
Η Αν. Μακεδονία – Θράκη παράγει το 27,77% του συνόλου,
η Κ. Μακεδονία το 26,21%,
η Δ. Ελλάδα το 14,08%,
η Θεσσαλία το 13,50%,
η Δ. Μακεδονία το 8,11%.
Οσον αφορά το ρύζι η Κ. Μακεδονία παράγει το 86,94% της συνολικής παραγωγής.
Η παραγωγή κριθαριού κατανέμεται:
Το 22,81% προέρχεται από τη Θεσσαλία, το 22,32% από τη Δ. Μακεδονία, το 19,07% από την Κ. Μακεδονία, το 10,8% από την Αν. Μακεδονία – Θράκη και το 9,04% από τη Στερεά Ελλάδα.
Η παραγωγή βρώμης προέρχεται κατά 49% από τη Δ. Ελλάδα και το 64,47% της συνολικής παραγωγής σίκαλης από τη Δ. Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ότι Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά τη διατροφική κάλυψη του πληθυσμού με σιτηρά είναι η Κ. Μακεδονία, ενώ ακολουθούν Θεσσαλία, η Αν. Μακεδονία – Θράκη και η Δ. Μακεδονία.
Όσπρια
Όσον αφορά τα φασόλια το 30,85% της παραγωγής προέρχεται από τη Δ. Μακεδονία, το 16,34% από τη Δ. Ελλάδα, το 15,26% από την Αν. Μακεδονία – Θράκη, το 13,36% από τη Στερεά Ελλάδα – Εύβοια. Στην παραγωγή φακής πρώτη έρχεται η Θεσσαλία με το 51,92% του συνόλου και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία – Θράκη με 22,23% και η Δ. Μακεδονία με 12,20%».
*fb Dimitris Kouretas
University of Thessaly
Dept.of Biochemistry-Biotechnology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου