Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

 Στην Ελλάδα όποτε έχει καύσωνα, το ρεύμα γίνεται είδος πολυτελείας!

Οι καύσωνες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των αναγκών κλιματισμού.
Όταν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όμως είναι ιδιωτικοποιημένη και λειτουργεί με όρους χρηματιστηρίου, σε τέτοιες συνθήκες οι εταιρείες δεν έχουν ως στόχο να συνδράμουν στην ενεργειακή ασφάλεια, αλλά να κερδοσκοπήσουν.
Έτσι είδαμε χθες, ενώ οι ακραίες θερμοκρασίες μάστιζαν την Ελλάδα, να εκτινάσσονται οι τιμές στη χονδρεμπορική ρεύματος και να ξεπερνούν τα 127 €/MWh. Τέτοιες πρακτικές καθιστούν την ενέργεια αγαθό πολυτελείας ακριβώς όταν είναι περισσότερο απαραίτητη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υψηλές τιμές.
Παράλληλα, η χώρα για άλλη μια φορά αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα να καλύψει την υψηλή ζήτηση ενέργειας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η άπνοια, που οδήγησε τα αιολικά εργοστάσια στο να έχουν ισχνή παραγωγή (μόλις 218 MW στις 11:00 από τα συνολικά εγκατεστημένα 3.153 MW).
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να επιστρατευτούν ξανά σβηστές λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες στις 11:00 παρήγαγαν 567 MW, ενώ το φυσικό αέριο εκείνη την ώρα έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό των 3.917 MW. Πηγή: Ευρωπαϊκός Διαχειριστής Δικτύων Ενέργειας ENTSO-E (23.06.2021, Ελλάδα).
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πόσο νόημα έχει να εκτοξεύεται η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στους καύσωνες, όταν στόχος της ενεργειακής πολιτικής υποτίθεται πως είναι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή φάνηκε ξανά η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, που στις 11:00 αναγκάστηκε να εισάγει 631MWh από τις γειτονικές χώρες. Δείτε εδώ: https://www.facebook.com/savegreekmountains/posts/3012535342399487
Ελάτε μαζί μας να διαδηλώσουμε ενάντια στην παράλογη αυτή ενεργειακή πολιτική το Σάββατο 26/06 στις 19:00 στο Μοναστηράκι!
Διεκδικούμε μια υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, καθώς και τις ανάγκες των πολιτών!
Το event και το κάλεσμα της πορείας εδώ: https://www.facebook.com/events/864069344208760?ref=newsfeed
Δείτε το σχετικό άρθρο στο energypress.gr: https://energypress.gr/.../o-kaysonas-ektinassei-tis...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου