Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

 Σπερχειός, πηγή ζωής και πλούτου

Μια ακόμη πεζοπορική διαδρομή στο παραποτάμιο δάσος του Σπερχειού, ανάμεσα σε πλατάνια, λεύκες και με συνοδεία αηδονιών και φυσικό κλιματισμό, αποζημίωσε όσους μας ακολούθησαν και ήταν πολλοί και αυτή τη φορά! Σας ευχαριστούμε.
Ευχάριστη έκπληξη ο Περιφερειάρχης Στερεάς κος Φάνης Σπανός και περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Αποστολόπουλος κάτοικος της περιοχής και τακτικός συνοδοιπόρος μας
Μια διαδρομή τόσο κοντά μας, με εντελώς διαφορετικό μικρόκλιμα αλλά και με μικρούς σκουπιδότοπους!
Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους συνεχίζει και φέτος τις πεζοπορικές διαδρομές, για τα μέλη, τους φίλους και όλους εσάς που αγαπάτε τη φύση. Σας περιμένουμε στην παρέα μας για να γνωρίσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχή μας και να πιέσουμε για την ανάδειξή του.



























Επόμενη εξόρμησή μας ο Ασωπός!!
* Λαμβάνοντας πάντα όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον Covid-19
Ο Σπερχειός, ο μεγαλόπρεπος ποταμός της Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα ποτάμι με ανεκτίμητη αξία, μια πηγή πλούτου και ένα σπάνιο οικοσύστημα. Φορέας ενός μοναδικού ιστορικού κεφαλαίου από όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού και φορτωμένος μύθους, θρύλους και παραδόσεις, γεννά στο διάβα του μαγευτικά τοπία και εικόνες ξεχωριστής ομορφιάς.
Ο Σπερχειός, ο μεγαλόπρεπος ποταμός της Στερεάς Ελλάδας, διακρίνεται για την αλώβητη φυσιογνωμία του, καθώς από τις πηγές του στα ψηλά μέχρι τις όμορφες εκβολές του, διατηρεί ακόμα τον αρχαίο ρου του. Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα «σπέρχω» που σημαίνει «κινούμαι με ορμή», ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναφερόταν και ως «Αλαμάνα».
Ο Σπερχειός ξεκινάει την πορεία του από τα ανατολικά της κεντρικής Πίνδου και τον ορεινό όγκο του Τυμφρηστού, κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μετά από 82,5 χλμ. εκβάλλει στον Μαλιακό κόλπο. Στην πορεία του δημιουργεί την μεγάλη κοιλάδα της Φθιώτιδας (κοιλάδα του Σπερχειού), που απλώνεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Οίτης στα νότια και της Όθρυος στα βόρεια. Η λεκάνη απορροής του ποταμού καλύπτει μια έκταση 1.517 τ.χλμ.
Στα νερά του συμβάλλουν και άλλοι μικρότεροι ποταμοί που κατεβαίνουν από την Οίτη με σημαντικότερους τον Ίναχο (Βίστριζα), τον Γοργοπόταμο, το Μαυρονέρι και τον Ασωπό. Δεκάδες ακόμα μικρότεροι παραπόταμοι και ρέματα καταλήγουν στον Σπερχειό, όπως ο Ρουστιανίτης, ο Κατής, ο Κάκαβος, ο Ξηριάς Υπάτης, ο Ξηριάς Λαμίας, ο Ξηριάς Βαρδατών, το Παλαιόκαστρο, το Βοϊδόρεμα, η Μαρίτσα, ο Μαυριλιώτης, ο Πετσιώτης, το Καστανόρεμα, το Σαπουνόρεμα, το Βαγινόρεμα, το Δριστελόρεμα, το Παλιοχειμαρόρεμα, το Λειβαδόρεμα, το Σπερτόρεμα, ο Ψαροφωλιάς, το Καβουρόρεμα, το Κρανιόρεμα, ο Τριανταφυλλιάς, το Κακαβόρεμα και ο Γερακάρης.
Ο Σπερχειός είναι ένας «ζωντανός» ποταμός που με τα χρόνια έχει αλλάξει τελείως την γεωμορφολογία της περιοχής. Από την αρχαιότητα το ποτάμι έχει κατεβάσει υλικά που έχουν μετατοπίσει τις εκβολές του κατά 8 χλμ. περίπου εντός της θαλάσσης, ενώ υπολογίζεται ότι ο Μαλιακός κόλπος θα εξαφανιστεί από τις προσχώσεις του Σπερχειού μέσα στα επόμενα χίλια χρόνια.
Πρόκειται για ένα ποτάμι που εμφανίζεται συχνά στην ιστορία, ενώ στην ελληνική μυθολογία λατρευόταν ως θεότητα. Κατά την επικρατούσα άποψη στον Σπερχειό τοποθετείται το βασίλειο του μυθικού ήρωα Αχιλλέακαθώς η θέση του μπορεί να προσδιορισθεί σε σχέση με το μοναδικό σταθερό στοιχείο που διαθέτουμε για αυτό, με βάση την αναφορά του ίδιου του Αχιλλέα στην Ιλιάδα στον Σπερχειό ποταμό:
«Σπερχειέ, άδικα σου έταξε ο πατέρας μου πως,
όταν εγώ γυρίσω, εκεί στην πατρική μου γη, για χάρη σου,
θα έκοβα τα μαλλιά μου και θα σου πρόσφερα ιερή, πλούσια θυσία
και πως εκεί θα έσφαζα πενήντα βαρβάτα κριάρια στις πηγές σου,
όπου έχει τέμενος και ευώδη βωμό …» (Ψ’ 144-147).
*dasarxeio / Παρουσίαση: Σοφία Παυλάκη
-foto Alexander Papageor, Κατερίνα Δουβλεκα,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου