Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

 Έρευνα: Τα ανθρωπογενή υλικά ξεπερνούν ολόκληρη τη βιομάζα της Γης!

Τον 21ο αιώνα η Γη επηρεάζεται άνευ προηγουμένου από τις δραστηριότητες της ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η συνολικά μάζα του πλαστικού που παράγεται από τον άνθρωπο, είναι μεγαλύτερη, από τη μάζα όλων των ζώων που κατοικούν στη θάλασσα και στην στεριά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η ανθρώπινη δραστηριότητα, που συμπεριλαμβάνει το τσιμέντο, το μέταλλο, το πλαστικό, τα τούβλα και την άσφαλτο, έχουν φτάσει τη Γη σε ένα «κρίσιμο» σταυροδρόμι, καθώς, η παραγόμενη μάζα των συγκεκριμένων αγαθών, ξεπερνά, ολόκληρη τη βιομάζα της Γης.Ασφαλώς, κάτι τέτοιο έγκειται στην αυξανόμενη κατανάλωση αλλά και την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων αστικών κέντρων, με την εβδομαδιαία συνολική μάζα των παραγόμενων αγαθών από την ανθρώπινη δραστηριότητα, να αντιστοιχούν σχεδόν στο βάρος κάθε ανθρώπου που κατοικεί στον πλανήτη.
Όπως αναφέρει η έρευνα, μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εν λόγω μάζα, αυξάνεται σε ποσότητα κατά 5% ανά έτος.Μάλιστα, στα ευρήματα αυτά, έρχεται να προστεθεί πως ο αντίκτυπος του ανθρώπου στη Γη, όχι μόνο έχει αυξηθεί ραγδαία από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, αλλά διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.
Ο επιστήμονας Ron Milo, από το Weizmann Institute του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τους συναδέλφους του, μελέτησαν τις αλλαγές στην παγκόσμια βιομάζα σε σύγκριση με τη μάζα που παράγεται από τον άνθρωπο για την χρονική περίοδο 1900-2020.
Σχετικά με την μάζα που παράγεται από τον άνθρωπο, μελετήθηκαν κατηγορίες όπως οι κατασκευές κτιρίων από άσφαλτο, τούβλα, μπετό. Όσον αφορά τη βιομάζα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, προέκυψε από τον υπολογισμό των φυτών και των θάμνων του πλανήτη.
Τα ευρήματα λοιπόν, πέρα των όσων έχουν ήδη αναφερθεί, έδειξαν πως στις αρχές του 20ου αιώνα, η συνολική μάζα των αγαθών που παραγόταν από τον άνθρωπο, ισούταν με το 3% της συνολικής παγκόσμιας βιομάζας, σε αντίθεση ασφαλώς με το 2020.
«Η εικόνα της Γης του 21ου αιώνα, επηρεάζεται σε ανεπανάληπτο βαθμό από τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Η βιομάζα από το 1900, μειώνεται σιγά-σιγά, ενώ η ανθρώπινη παραγωγή γιγαντώνεται. Εάν συνεχίσουμε με αυτό το επίπεδο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη, θα παράγουν περισσότερους από 30 γιγατόνους, (30.000.000.000 τόνους) τον χρόνο και κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλους», καταλήγει η έκθεση.
Οι ερευνητές, με αφορμή τα συγκεκριμένα ευρήματα, πρότειναν να ονομαστεί η τωρινή χρονική περίοδος ως Ανθρωποκένιο (Anthropocene), λόγω της ραγδαίων και τεράστιων συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.
*greenagenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου