Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

 Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Πρόκειται για μία ενέργεια που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του κάθε ανθρώπου. Πολύ περισσότερο, εθελοντισμός είναι η συνεισφορά αγαθών, υλικών και μη, σε καταστάσεις που θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη αναγκών, χωρίς ο προσφέρων να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα.
Ο εθελοντισμός έχει κυρίως στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, όμως μπορεί να αφορά και άλλες πτυχές της κοινωνίας, όπως το περιβάλλον και τα ζώα. Σκοπός του είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας. Όταν ο ΟΗΕ θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, είχε ως στόχο να προβάλλεται το έργο των εθελοντών αλλά και να παροτρύνονται και άλλοι στον εθελοντισμό.
Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκστρατείες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των διακρίσεων κατά των γυναικών.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη συμβολή του εθελοντισμού στην κοινωνία, δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως τον επιλεγουν. Η αλήθεια είναι ότι η εθελοντική προσφορά είναι μία υγιής έκφραση αλτρουισμού, με πολλά οφέλη για το άτομο.
* Σύνδεση με τους άλλους
Μέσα από τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν το κοινωνικό τους δίκτυο. Έτσι, συναναστρέφονται με άτομα με τα οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, αξίες και ευαισθησίες και διευρύνουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Έτσι, ενδυναμώνεται η αίσθηση της συμμετοχής και του «ανήκειν» και αποδυναμώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
*Βελτίωση της ψυχικής υγείας
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη γενική διάθεση και περιορίζει ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει διότι η παροχή βοήθειας διεγείρει το μυαλό και απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας. Συνάμα, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η επίτευξη στόχων και ενισχύεται η αίσθηση της επιτυχίας. Επιπλέον, οι εθελοντές έχουν μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού από άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ζωής και την ηλικία τους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι που έχουν αποσυρθεί ή ζουν μόνοι μπορούν να δώσουν στη ζωή τους νέο νόημα.
*Ευκαιρίες καριέρας
Ο εθελοντισμός μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες καριέρας.
Οι εθελοντικές δραστηριότητες βοηθούν τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε τομείς του ενδιαφέροντός τους και μπορούν να εξασκήσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία, η επίλυση προβλημάτων, ο σχεδιασμός και οργάνωση εργασιών και πολλές ακόμη. Αυτό συμβάλλει στην απόκτηση νέων ικανοτήτων και μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες εργασίας.
*Υγιής εκτόνωση και διασκέδαση
Ο εθελοντισμός μπορεί να αντισταθμίσει αποτελεσματικά την πίεση της καθημερινής ρουτίνας. Οι εθελοντές μπορούν να μεταφέρουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή τη δημιουργικότητα και την ενέργεια που τους προσφέρει η εθελοντική δράση.
Έτσι, αφενός θα διασκεδάζουν κάνοντας κάτι που αγαπούν και αφετέρου θα προσθέσουν φρέσκιες πινελιές στις καθημερινές τους ασχολίες, κάνοντάς τες καλύτερες. Μέσα από αυτόν το μυαλό του ανθρώπου «ανοίγει» και ενδεχομένως να βρει νέους και αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Εάν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, μην διστάζετε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας! Εκεί έξω υπάρχουν δεκάδες ομάδες και σίγουρα μπορείτε να βρείτε εκείνη που θα ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά σας. Κάντε το βήμα και γίνετε καλύτεροι για εσάς και τον κόσμο γύρω σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου